Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

НБУ пом'якшив деякі обмеження: що зміниться для українців та бізнесу

Розповідаємо, які нововведення з'являться в Україні в останню п'ятницю року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Пом'якшення обмежень для українців від НБУ

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З 29 грудня 2023 року Національний банк України пом'якшив певні обмеження для населення та бізнесу. Таким чином регулятор хоче спростити умови отримання грошової допомоги, розширити можливості імпорту та експорту електроенергії тощо.

Про це йдеться на офіційному сайті НБУ.

Отримання грошової допомоги


Раніше українці могли отримати грошову допомогу від міжнародних гуманітарних організацій та інших установ лише на підставі паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу.

Проте вже з 29 грудня 2023 року це можна зробити й за наявності Довідки про подання документів для оформлення паспорта. В НБУ зазначили, що такі нововведення стосуються лише виплат готівкою в національній валюті.

Можливості для імпорту та експорту електроенергії


"Надано можливість українському оператору системи передачі електричної енергії НЕК "Укренерго" перераховувати кошти на користь європейського офісу з розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів "Joint Allocation Office" (JAO) за проведення спільного скоординованого розподілу пропускної спроможності", – заявили в Нацбанку.

Це потрібно для того, щоб:

  • забезпечити імпорт електроенергії в достатній кількості, якщо буде пошкоджено енергетичну інфраструктуру внаслідок російських обстрілів;
  • забезпечити експорт електроенергії у разі її профіциту в Україні.

Медичне обслуговування іноземців


Як зазначили на офіційному сайті регулятора, також було доповнено перелік виключень із заборони на проведення видаткових операцій за рахунками резидентів Росії та Білорусі, які перебувають на території України на законних підставах.

Зокрема, йдеться про операції з оплати медичних послуг в закладах охорони здоров’я.

Які валютні обмеження планує пом'якшити НБУ


Голова Національного банку України Андрій Пишний на своїй сторінці у Facebook зазначив, що наразі регулятор чітко рухається Дорожньою картою пом'якшення валютних обмежень, які були запроваджені після початку повномасштабної війни.

Зокрема, розглядається можливість дозволу на репатріацію "нових" дивідендів, що може сприяти внутрішній економіці країни та допомагати залучати новий капітал.

За його словами, НБУ відповідально підходить до пом'якшення валютних обмежень, тому, якщо це може загрожувати фінансовому ринку та економіці в майбутньому, регулятор готовий відхилити прискорені рішення, аби забезпечити економічну стійкість.

Раніше ми розповідали, що НБУ презентував п’яту монету за місяць. Також ми писали, які небанківські установи Нацбанк позбавив ліцензій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.