UA RU

Пастки телефонних аферистів: чому не можна відповідати невідомим номерам

Найкращим варіантом було б не брати трубку від невідомих номерів, аби себе захистити, але бувають і виключення

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

У аферистів є нові схеми обману

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Насправді, німі дзвінки – одна з великих проблем, яка триває вже кілька років. І вони дійсно небезпечні, адже через них ви теж можете втратити свої гроші.

Про це пише itechua.

Такі німі дзвінки бувають двох типів – коли ви можете взяти слухавку і коли ви не встигаєте навіть нічого казати.

Повністю німий дзвінок

Наприклад, вам хтось зателефонував і тривав цей дзвінок лише до першого гудка, а потім "аферист" нажав "Відбій". Це необхідно для того, аби перевірити ваш номер, а саме – працює він чи ні. Усе це відбувається автоматично за допомогою IP-телефонії.

Це робиться для збору бази телефонних номерів. Далі ці бази продаються тим, хто займається спамом. Тобто, надсилає SMS-повідомлення або телефонує. Телефонувати вам на такі номери немає сенсу, адже вас ніхто не відповість. А притягнути до відповідальності таких людей зовсім неможливо.

Ви відповідаєте, але чуєте тишу

Це ще один спосіб перевірити ваш номер телефона. Тобто, система автоматично сама телефонує певним номерам і перевіряє – відповість хтось чи ні. Зазвичай такий дзвінок триває близько п'яти хвилин. За цей час ви вже встигли сказати "Так" або "Алло". Система зрозуміє, що слухавку бере жива людина, і відкладе цей номер у список.

Надалі ці дані можуть отримати знову ж таки спамери або навіть аферисти, які точно знатимуть, що за цим номером телефона реальна людина.

Як себе захистити

Найкращим варіантом було б не брати трубку від невідомих номерів. Однак ситуації бувають різні й це дійсно може бути вам родич чи друг, який потребує допомоги. Тому найкращим варіантом буде у такій ситуації все-таки взяти слухавку, але першим розмову не починати, поки з вами не заговорять.

Після цього спробуйте зрозуміти, з вами робот говорить чи жива людина – за інтонацією це буває зрозуміло. Так ви точно зможете себе захистити.

Як ще шахраї використовують чужі номери телефонів

Це відбувається для здійснення різних видів шахрайства, а саме:

Щоб уникнути стати жертвою шахрайства, важливо бути обережним і не надавати особисту або фінансову інформацію незнайомцям, а також уважно перевіряти джерело та автентичність будь-яких повідомлень чи дзвінків, що вам надходять.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українець вигадав спосіб поповнення картки, не витрачаючи грошей, і розповідав, як він обдурив банкомат. Також ми повідомляли, що в Україні стрімко поширилася нова шахрайська схема.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі