Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні стрімко поширилася нова шахрайська схема – як можна постраждати

Зловмисники безсовісно користуються горем українців, щоб обманом змусити людей віддати чималі кошти

Фото: Zelenskiy/Official, НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї вигадали схему, пов'язану з обміном полоненими

Фото: Zelenskiy/Official, НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

3 січня відбулася подія, яка вселила надію в серця українців. Тоді пройшов найбільший обмін полоненими з початку повномасштабної війни. Додому повернулися 230 осіб, серед яких були військові, прикордонники та навіть цивільні. Але радість від події затьмарили шахраї, які одразу ж скористалися моментом і вигадали нову схему обману.

Про це повідомили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

Аферисти вирішили видати себе за звільнених полонених. Вони створили фейкові профілі у соціальних мережах і закликають громадян звертатися за інформацією. Тобто пропонують розповісти про інших захисників, які залишилися у російському полоні.

Зловмисники запевняють, що встигли познайомитися з багатьма українцями та можуть надати родичам правдиві дані про стан їхнього здоров’я тощо. А в процесі спілкування під різними приводами починають просити гроші. Щоб підтвердити власні слова, навіть оприлюднюють фото та відео з обміну чи інших подій, нібито пов’язаних із полоном.

"За цими сторінками та профілями соцмереж ховаються шахраї. Будьте пильними і звертайтеся тільки до офіційних ресурсів Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими", – йдеться у повідомленні.

Дійсно, як тільки почалася війна, шахраї значно активізувалися, зрозумівши, що на горі та стражданнях людей можуть наживитися. Тому варто з підозрою ставитися до подібних пропозицій та отримувати інформацію лише з достовірних джерел, а не від третіх осіб.

Найпопулярніші шахрайські схеми під час війни

Аферистів у спробах злочинного заробітку не зупинила навіть війна. Вони продовжують обманювати українців, щоб заволодіти чужими коштами. Для цього вигадують чимало нових способів, намагаючись обвести людей навколо пальця. За два роки повномасштабного вторгнення найпопулярнішими шахрайськими схемами стали:

  • надання інформації про полоненого військового;
  • фейкові благодійні фонди та волонтерські збори;
  • оформлення виплат від ООН чи держави;
  • збір коштів на подарунки для службовців;
  • оренда житла для переселенців за вигідними цінами;
  • легкий онлайн-заробіток в інтернеті.

На жаль, мріючи дізнатися хоч дещицю інформації про близького родича чи друга, українці готові на все. Навіть замовляти послуги неблагонадійних осіб, які обіцяють вивідати правду про полоненого. Але як тільки завдаток за роботу чи навіть повна оплата надійде на рахунок виконавця, він зникне з радарів і більше не виходитиме на зв'язок.

Схожі історії про фінансові махінації з’являються постійно. Аферисти то відкривають фішингові благодійні фонди для збору коштів на потреби ЗСУ, то пропонують оформити грошові виплати постраждалим від війни, то здають в оренду квартиру за "вигідними" цінами, а потім тікають із завдатком, залишаючи людей без останніх засобів до існування.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Нова пошта попередила про шахрайські оголошення в Telegram. Також ми повідомляли, як шахраї псують святковий настрій українцям і розповідали про найхитріші новорічні схеми обману.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.