Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українець вигадав спосіб поповнення картки, не витрачаючи грошей – як він обдурив банкомат

Афериста звинуватили у цій схемі й на суді він пообіцяв повернути фінустанові всі гроші, які в неї вкрав

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Чоловік отримав чимало грошей

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Ужгороді чоловікові вдалося обдурити банкомат та поповнити рахунок на 90 тисяч гривень, але при цьому не вносячи жодних коштів. За це українця засудили до 2 років іспитового терміну.

Про це йдеться у вироку Ужгородського міськрайонного суду, пише ТСН.

Чоловік вигадав, як обдурювати банкомат Ощадбанку. Для цього він через нього поповнював свою банківську картку, яку видав зовсім інший банк. Виходить, що системою відправлявся запит на VISA та далі в банк-емітент (випускає в обіг грошові знаки або цінні папери й платіжно-розрахункові документи) для дозволу виконання операції. Після цього команда отримувала готівку.

"Але, при обробці даних отриманих від банку-емітенту, банківська платіжна карта, яку використовував чоловік, відхилила операцію з помилкою обробки чипом картки, внаслідок чого купюри, які останній вносив не потрапили до депозитної касети банкомату, повернулися разом з карткою власнику, а грошові кошти своєю чергою, з урахуванням факту успішної операції для поповнення рахунку клієнта від АТ "Державний ощадний банк України" зарахувалися на рахунок банківської платіжної картки у розмірі відповідно до суми поповнення", – йдеться у матеріалах суду.

Виходить, що чоловік у такий спосіб за три місяці поповнив свій рахунок на понад 90 тисяч гривень. Однак на суді українець пообіцяв повернути фінустанові всі гроші, а також його визнали винним та засудили до двох років іспитового терміну.

Як захистити свою банківську карту від шахраїв

  • Не розголошуйте особисту інформацію. Йдеться про номери карток чи PIN-коди, через невідомі чи ненадійні засоби зв'язку.
  • Слідкуйте за витратами. Регулярно перевіряйте виписки з банківського рахунку та спостерігайте за будь-якими незвичними транзакціями чи сумами.
  • Використовуйте безпечні платіжні методи. Уникайте вводження карткових даних на сумнівних вебсайтах та використовуйте відомі та надійні платіжні платформи.
  • Встановлюйте межі для онлайн-покупок. Використовуйте можливості банку встановлювати обмеження для онлайн-транзакцій, щоб запобігти неповторюваним великим витратам.
  • Вмикайте SMS-повідомлення Активуйте сервіс SMS-повідомлень від банку, щоб вас автоматично сповіщували про кожну транзакцію на вашій картці.
  • Картка на видному місці. Не залишайте її краще так взагалі та уникайте відкритого показування PIN-коду при введенні його в банкоматі чи платіжному терміналі.

Ці лайфхаки допоможуть вам точно захистити гроші від шахраїв.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Ощадбанк почав оформлення спеціальних карток і розповідав, для чого вони потрібні українцям. Також ми повідомляли, без якого документа у відділення Ощадбанку для оформлення картки можна не йти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.