Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Кому після розлучення залишаться подаровані батьками гроші: юрист пояснив, за ким правда

Адвокат розповів, чи реально під розлучення у суді зберегти гроші, якщо їх чоловікові або дружині подарували батьки

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Розлучення в Україні: як не втратити подаровані батьками гроші

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Далеко не усі українці під час одруження укладають шлюбний договір, тому й розлучитися мирно та полюбовно іноді буває дуже складно. Справа навіть може дійти до суду, якщо між подружжям виникають настільки гострі суперечки щодо розподілу майна, що вирішити спокійно їх не вдається.

Адвокат Роман Сімутін на своєму YouTube-каналі пояснив, як українцям під час розлучення не втратити гроші, подаровані батьками.

Як правило, батьки молодят ніколи не проти фінансово допомогти новоствореній сім'ї. Наприклад, коли хтось із подружжя вирішив узяти кредит, щоби купити автівку. Та коли молодята вирішують розірвати своє сімейне життя та розлучитися, то суд розділяє майно порівну між подружжям.

Втім, як зазначає адвокат, можна довести, що батьки дарували гроші не обом молодятам у спільну власність, а виключно одному. Та довести цей факт можна лише у разі, якщо передачу грошей зафіксували документально із вказанням конкретної особи.

"Усі кошти, які передають родичі, варто завжди оформлювати документально. Це допоможе уникнути проблем в майбутньому", – зауважив адвокат.

Яке майно не підлягає розподілу

У дружини та чоловіка, які розлучаються, як правило, є однакові права на розподіл набутого під час сімейного життя майно. Та при цьому в українському законодавстві чітко визначений перелік майна, яке порівну поділити не вдасться. Це:

  • майно, яке з'явилося ще до шлюбу;
  • майно, отримане в подружньому житті на підставі договору дарування або в порядку спадкування;
  • майно, куплене за час шлюбу, але за кошти чоловіка чи дружини;
  • житло, якщо нерухомість приватизували відповідно до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду";
  • земельна ділянка, якщо вона приватизована, а раніше перебувала в особистому користуванні, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом;
  • речі індивідуального користування, наприклад, коштовності, навіть придбані за спільні кошти сім’ї;
  • премії чи нагороди, отримані за особисті заслуги когось із подружжя (виняток – визнання судом права на частку винагороди, якщо будуть встановлені дії з боку другої сторони, які сприяли одержанню);
  • гроші в якості відшкодування за моральну шкоду чи втрату (пошкодження) речі, яка належала комусь з пари;
  • страхові суми, отримані за обов’язковим чи добровільним особистим страхуванням.

Раніше ми пояснювали, що таке шлюбний договір та чи варто його укладати. Також ми писали, як відбувається розподіл майна, якщо у пари є діти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.