UA RU

Виплати ВПО може отримати ще одна категорія українців: кого стосується

З дотриманням встановлених вимог ця категорія громадян тепер може розраховувати на державну підтримку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Виплати ВПО можуть отримувати українці, які повернулися з-за кордону

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні діють нові правила надання фінансової допомоги для внутрішньо переміщеної особи (ВПО). Тепер, громадяни, які повернулися на батьківщину з-за кордону, можуть претендувати на ці виплати вразу отримання статусу ВПО.

Про це розповіли фахівці "Юридичного радника для ВПО" у Facebook.

Зміни до Порядку надання допомоги у житлі ВПО набули чинності ще з 24 листопада. Нові правила передбачають, що людина, яка повернулася в Україну з-за кордону, може претендувати на допомогу на житло за умови виконання певних вимог, а саме:

  1. Отримати статус ВПО.
  2. Звернутися за допомогою вперше, не раніше ніж через 15 робочих днів після повернення в Україну.
  3. Важливою умовою є також відповідність майновим критеріям, встановленим для отримання допомоги на проживання.

Чому можуть відмовити у виплатах

За новими правилами, відмова у виплаті допомоги може настати:

Важливо зазначити, що допомога не буде виплачена у випадку, якщо уповноважена особа сім'ї чи індивідуальний отримувач вказав місце свого проживання у будинку/квартирі, що було зруйновано або пошкоджено внаслідок воєнних подій після виникнення таких обставин. Однак, це правило не стосується неповнолітніх.

Кому хочуть продовжити виплати з 1 лютого

З 1 лютого 2024 року деяким переселенцям припинять надавати фінансову допомогу. В Мінсоцполітики України повідомили, що продовжать підтримку громадян, особливо тих, хто опинився у важких обставинах через війну. Розроблено проєкт постанови щодо продовження виплат для осіб, які не можуть працювати через виховання дітей або вік. Це стосується пенсіонерів зі статусом ВПО та українців з об’єктивними причинами безробіття.

Мінсоцполітики зауважує, що родини з дітьми у зоні активних чи можливих бойових дій мають обмежену можливість віддавати дітей в садочки, а школи працюють в основному онлайн, ускладнюючи працевлаштування. Планується поєднання фінансового забезпечення з наданням соціальних послуг, зокрема, догляду за дітьми, щоб стимулювати громадян шукати роботу та розвивати власні справи.

Крім того, пропонується перегляд підтримки малозабезпечених сімей, які опинились у ризику бідності.

Раніше ми повідомляли, що деякі ВПО можуть отримати 2 500 грн. Також ми писали, чи можуть отримувати виплати ВПО студенти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі