Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Деяким ВПО хочуть продовжити виплати з 1 лютого: кому варто чекати на допомогу

Вже через півтора місяці деякі внутрішньо переміщені особи залишаться без фінансової підтримки від держави

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деяким ВПО хочуть продовжити виплати фінансової допомоги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Частина переселенців втратить грошове забезпечення на проживання з 1 лютого 2024 року. Але уряд планує продовжити виплати деяким категоріям ВПО, щоб допомогти в подоланні життєвих викликів.

Про це повідомило Міністерство соціальної політики України на офіційному сайті.

У липні була ухвалена постанова, яка забезпечила внутрішньо переміщених осіб автоматичним продовженням виплат до 31 січня 2024 року. Рішення стосувалося переселенців, які отримували кошти від держави до 1 серпня 2023 року. Виходить, цим українцям повинні скасувати фінансову підтримку через півтора місяці, оскільки сплине термін призначення.

Але у Міністерстві зауважили, що метою їхньої діяльності є дієва підтримка українських громадян, особливо людей, які опинилися у важких життєвих обставинах і через повномасштабну війну не мають змоги забезпечити собі стабільний заробіток.

Тому було розроблено проєкт постанови стосовно продовження виплат певним категоріям ВПО. Йдеться про осіб, які не можуть працювати через виховання дітей або з огляду на вік. Отже додаткові кошти можуть призначити:

  • пенсіонерам зі статусом ВПО;
  • українцям, які мають об’єктивні причини відсутності роботи.

"Родини, в яких є діти, особи з інвалідністю та які проживають у зоні активних чи можливих бойових дій, не мають змоги віддавати дітей в садочки. Школи в переважній більшості працюють лише в онлайн-форматі, що суттєво обмежує працевлаштування", – зауважили у Мінсоцполітики.

Плюс механізм фінансового забезпечення хочуть поєднати з наданням важливих соціальних послуг, передусім – догляду за дітьми. Це стимулюватиме громадян шукати роботу, започатковувати власну справу, проходити перенавчання, підвищувати кваліфікацію та ін. Проєкт також пропонує перегляд підтримки малозабезпечених сімей, які опинились у ризику бідності.

Кому ще можуть скасувати виплати у 2024 році

Внутрішньо переміщені особи отримують від держави 2 000 грн на дорослого та 3 000 грн на дітей і людей з інвалідністю кожного місяця. Але для призначення грошового забезпечення українці повинні відповідати певним критеріям, інакше ризикують втратити виплати. До причин скасування державної допомоги відносять такі:

  • особа перебувала за кордоном протягом 30 календарних днів без вагомої причини;
  • особу засудили за колабораціонізм чи ув’язнили в місце позбавлення волі;
  • родина повернулася на постійне місце проживання;
  • ВПО купила транспортний засіб, нерухомість, володіє іноземною валютою чи великими сумами на банківському рахунку.

Варто знати, що основними критеріями затвердження виплат є переселення із зон окупації чи активних бойових дій, а також незадовільний матеріальний стан. Якщо ВПО скасували грошову підтримку від держави, про це повідомляють через телефонний дзвінок, електронні пошти чи систему ЄІССС.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що для ВПО відкрили реєстрацію на нові виплати, та розповідав, хто може отримати кошти. Також ми повідомляли, чи можуть студенти отримувати допомогу на проживання ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.