Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Деякі ВПО можуть отримати 2 500 грн: як подати заявку на виплати

Кошти можна витратити на різноманітні потреби, зокрема, одяг і медикаменти, а також предмети побуту

Фото: УНІАН, job_wjr/Instagram. Колаж: Pro Гроші

ВПО в Одесі роздають сертифікати на покупки в Епіцентрі

Фото: УНІАН, job_wjr/Instagram. Колаж: Pro Гроші

В Одесі триває реєстрація в рамках програми "Гуманітарний блок" від громадської благодійної організації "Бути успішним". Українці з числа внутрішньо переміщених осіб можуть подати заявку на видачу грошових сертифікатів для здійснення покупок у торговому центрі "Епіцентр".

Про це йдеться на сторінці реєстраційної онлайн-форми.

Одеса також стала місцем прихистку для багатьох переселенців, які втікали від повномасштабної війни. Для забезпечення фінансовою допомогою організатори програми виділяють сертифікати на суму 2 500 грн. Ці кошти можна витратити в Епіцентрі, але тільки на визначені групи товарів, зокрема:

  • медикаменти;
  • одяг;
  • побутові речі.

Щоб мати право на підтримку, ВПО повинні бути зареєстрованими та проживати в Одесі, а також належати до однієї з соціально вразливих категорій населення:

  • мати чи батько, які самостійно виховують дітей;
  • родини, в яких троє і більше неповнолітніх;
  • вдови та вдівці;
  • особи з інвалідністю;
  • безробітні;
  • єврейські родини.

Спершу треба подати заявку в електронній формі, відповівши на питання особистого характеру. Вони допоможуть представникам організації визначити, чи дійсно претенденти потребують допомоги. Важливою умовою участі у програмі є відсутність фінансової чи іншого виду підтримки від фонду "Бути успішним".

Після заповнення реєстраційної форми потрібно лише чекати зворотного зв’язку та детальної інформації щодо подальших кроків.

Деяким ВПО автоматично продовжать виплати

Українці отримують державну допомогу на проживання у розмірі 2 000 грн для дорослого та 3 000 грн для дітей. Але з огляду на певні обставини виплати можуть скасувати. Серед усього – просто закінчиться термін, коли переселенці мають право на грошову підтримку. Це стосується осіб, яким призначили державне фінансове забезпечення до 1 серпня 2023 року.

Влітку було ухвалено постанову, яка автоматично продовжила виплати ще на 6 місяців, до 31 січня 2024 року. Тобто вже з 1 лютого деякі внутрішньо перемішені особи залишаться без додаткових фінансів. Утім Міністерство соціальної політики планує внести зміни, щоб не кинути напризволяще вразливі категорії українців.

Передбачається, що гроші надалі отримуватимуть пенсіонери з активним статусом ВПО та громадяни, які мають об’єктивні причини відсутності роботи. Щодо другого пункту, то мова про матерів, які неспроможні працевлаштуватися через виховання дітей.

Адже досі в зонах активних чи можливих бойових дій є населені пункти, де садки і школи працюють тільки дистанційно. Тому батьки змушені сидіти дома без роботи, аби не залишати діток без нагляду. Вони не здатні забезпечити родину стабільним заробітком і більше потребують державної допомоги.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи можуть українці, які знайшли роботу, залишитися без допомоги. Також ми повідомляли, що в ЄС хочуть зменшити допомогу українцям і розповідали, де планують різке скорочення виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.