Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Допомога на проживання ВПО: чи можуть отримувати виплати студенти

Юристи розповіли певні нюанси щодо державної допомогти для здобувачів вищої освіти

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Юристи пояснили, чи можуть студенти отримувати виплати ВПО

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні після повномасштабного вторгнення велика кількість людей були змушені виїхати в більш безпечні регіони. Багато з них, зокрема студенти, стали внутрішньо переміщеними особами (ВПО). Переселенцям держава надає грошову допомогу, проте, чи можуть на неї розраховувати здобувачі вищої освіти?

Відповідь на це питання дали фахівці "Юридичного порадника для ВПО".

Чи можуть студенти отримувати допомогу на проживання ВПО

Як повідомляють фахівці, студенти мають право на отримання допомоги, зокрема довідки про взяття на облік ВПО. Згідно з пунктами 13-14 Порядку оформлення та видачі цієї довідки, на її отримання мають право українці, які навчаються в закладах професійної, фахової передвищої, вищої освіти та перемістилися з територій, зазначених у Переліку, де тривають бойові дії чи знаходяться в тимчасовій окупації.

При цьому було зазначено, що важливо розрізняти дві категорії студентів:

  • тих, хто має реєстрацію вдома на територіях бойових дій;
  • тих, хто має зареєстроване місце проживання в гуртожитках.

Перші можуть одразу отримати довідку ВПО, в той час, як для других вона стає доступною лише після зняття їх з реєстрації в гуртожитку.

Юристи наголошують, що сама довідка ВПО не означає виплату допомоги на проживання. Однак, за її наявності, відповідно до майнових критеріїв, особа може звертатися за допомогою, незалежно від статусу студента.

Стосовно студентів стаціонару, які є ВПО та отримують допомогу, важливо враховувати, що їхні права на виплати продовжуються до 31 січня 2024 року, якщо вони не зареєстровані в гуртожитках.

Зазначимо, що особам, які виїхали з територій активних бойових дій або ж з окупованих територій, вступили до вишу, прописались в гуртожитку, не зможуть розраховувати на довідку ВПО або призначення допомоги на проживання.

Які ще виплати можуть отримати ВПО

Фонд "Карітас" у Тернополі відновив прийом заявок на фінансову підтримку для тих, хто знаходиться в складних фінансових обставинах. Виплати можуть отримати особи, які відповідають певним критеріям, таким як:

  • проживали на тимчасово окупованій території;
  • домогосподарством керує жінка;
  • відсутність батька у сім'ї з неповнолітньою дитиною;
  • наявність інвалідності у близького родича;
  • дохід, що не перевищує 6,380 грн на одного члена сім'ї.

Для участі в програмі важливо, щоб заявник не отримував грошових виплат від інших благодійних організацій. Заявки приймаються через онлайн-форму, в якій слід вказати особисті дані, такі як ім'я, дата народження, номер мобільного телефону та адреса реєстрації та фактичного проживання.

Раніше ми повідомляли, що в Україні змінили порядок виплат переселенцям. Також ми писали, як відмовитись від виплат ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.