UA RU

Виплати ВПО зможе отримати ще одна категорія українців – деталі

Кошти призначатимуть українцям зі статусом внутрішньо переміщеної особи та за наявності певних підтверджувальних документів

Фото: Pexels, НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці з пошкодженим житлом мають право на виплати ВПО

Фото: Pexels, НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Держава виплачує українцям фінансову допомогу ВПО в розмірі 2 000 грн на дорослого та 3 000 грн на дитину/особу з інвалідністю. Кошти можуть призначити громадянам, житло яких зазнало серйозних пошкоджень чи руйнувань внаслідок повномасштабної війни.

Про це йдеться на офіційному сайті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Серед категорій українців, які мають право на отримання довідки про взяття на облік як внутрішньо переміщена особа, перебувають власники знищених об’єктів нерухомості. Відповідно до Постанови Кабінету міністрів від 1 жовтня 2014 року № 509, якщо внаслідок збройної агресії Росії людина втратила квартиру чи приватний будинок, або житло зазнало пошкоджень, не сумісних із подальшим проживанням, то її забезпечать щомісячними виплатами.

Але кошти призначать лише за наявності:

До речі, грошову підтримку можуть продовжити на новий шестимісячний період (наразі ВПО виплачують державну допомогу лише пів року), якщо людина повернулася на постійне місце проживання після переселення, відмовилася від фінансового забезпечення, але згодом квартира чи будинок зазнали руйнувань.

Гроші на ремонт житла

Раніше ми розповідали, що житлова інфраструктура продовжує отримувати пошкодження через обстріли російських окупантів. Українці змушені самостійно шукати гроші на відновлення помешкань або звертатися за державною підтримкою. Дніпровська міська рада ухвалила рішень про виплати мешканцям міста, які потребують відновлення квартири.

Програма допомоги не нова: у 2023 році загальна сума компенсації становила 154 млн гривень, завдяки чому чимало жителів Дніпра змогли зайнятися ремонтом. Розмір допомоги визначається індивідуально та залежить від ступеня пошкоджень. Але максимальна сума становить 1 млн гривень.

Охочі повинні звернутися в районну адміністрацію та призначити обстеження помешкання. Після складання акту огляду треба відвідати управління соціального захисту з пакетом документів, а саме:

Зауважимо, мешканці Дніпра зможуть отримати гроші за умови, що їхнє житло потребує капітального ремонту або стінам/конструкціям необхідне відновлення. Маючи на руках акт з описом усіх пошкоджень, комісія ухвалить рішення стосовно суми компенсації.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що за кордоном поширили фейк про українців і розповідав, як маніпулюють фінансовими виплатами. Також ми повідомляли, що УВКБ ООН почало приймати заявки на фінансову допомогу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі