UA RU

Зайвих кіловатів вже не нарахують! Як тепер зніматимуть показники лічильників

У компанії ДТЕК, яка постачає електроенергію українцям, попередили про важливі зміни щодо фіксування показників на лічильниках

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

В Україні по-новому фіксуватимуть показники лічильників світла

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

Українських споживачів електроенергії хочуть позбавити від проблеми неправильної фіксації показників лічильників. Для цього планують впровадити нову систему, за якою фіксуватимуть показники приладів.

Про це розповіли у компанії ДТЕК Київські електромережі.

Як зміниться процедура фіксації показників спожитої електроенергії

Зазначається, що тепер контролерів, які здійснюють обхід квартир та будинків побутових споживачів, зобов'язали фотографуватимуть прилад обліку споживання електроенергії. У компанії сподіваються, що це прискорить процес фіксації та забезпечить точність нарахувань у квитанціях.

Уся процедура знімання показників відбуватиметься наступним чином:

Як передати показники світла ДТЕК

Споживачі електроенергії самостійно фіксують показники за світло та надають інформацію операторам систем розподілу (ОСР). Зробити це можна декількома способами. Наприклад, в особистому кабінеті на сайті ОСР, зателефонувавши оператору до кол-центру або написавши до ОСР через чат-боти у популярних месенджерах (Viber, Telegram, Facebook Massenger).

Коли потрібно передавати показники лічильника, щоби усе зарахували

Раніше у Yasno пояснювали, що оператору системи розподілу показники лічильника потрібно надавати за два дні до закінчення поточного місяця та впродовж 1-3 числа наступного. Після цієї дати оператор системи розподілу передає дані YASNO, а компанія починає формувати рахунки для своїх клієнтів.

Якщо споживачі дотримуватимуться цього правила, тоді не виникатимуть розбіжності у нарахуваннях, а клієнтам надсилатимуть рахунки лише за фактично спожиту електроенергію.

Як з'ясувати, чи не крадуть у вас електрику сусіди

Найкращий варіант — звернутися до надавача послуг та попросити відправити електрика для перевірки. Якщо ваші підозри виявляться правдою, то викличте фахівця, який встановить точне місце підключення і зробить усе необхідне, аби в майбутньому такої ситуації не повторилось.

Ще можна встановити спеціальний лічильник, який автоматично фіксуватиме крадіжку електроенергії.

Раніше сайт Pro Гроші пояснював, кому з українців не відключать комунальні послуги, навіть за борги. Також ми писали, кому з громадян потрібно у 2024 році подавати нове звернення для призначення пільг на комуналку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі