Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Тарифи на світло скоро можуть підвищити: скільки доведеться платити українцям

Підвищення вартості електроенергії потягне за собою зміни в тарифах на теплопостачання і гарячу воду

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям можуть підняти тарифи на електроенергію через кілька місяців

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Міністерство енергетики активно розглядає питання оновлення тарифів на комунальні послуги. Йдеться про споживання електроенергії побутовими клієнтами. Не виключено, що з травня або червня поточного розу запровадять перший етап підвищення.

Про це розповів голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко в ефірі "Новини.LIVE".

За його словами, електроенергія може подорожчати до 3,5-4 грн, але це відбудеться не одразу. Аби полегшити українцям процес переходу на нові тарифи, проведуть двоетапну процедуру підняття вартості. Причому довго чекати не доведеться: вже з 1 травня або червня влада може запустити перший етап.

"Була пропозиція зробити це ще восени минулого року, але політично не ухвалили рішення. На сьогодні питання розглядається, можливо, навіть за 2024 рік щодо підняття тарифів на електроенергію удвічі", – зазначив експерт.

Зрозуміло, що дорожчання електроенергії потягне за собою інші зміни. Наприклад, автоматично виросте ціна за обслуговування багатоквартирних будинків (орієнтовно на 10-15%). Плюс у разі перегляду тарифів на газ будуть оновлення у вартості теплопостачання і гарячої води.

Олег Попенко додав, що Нафтогаз планував минулого року збільшити ціну на ресурс, обговорюючи питання з Міненерго. Тоді йшлося про різницю 1-1,5 грн за кубометр газу. Враховуючи, що станом на березень українці платять 7,96 грн, то після ухвалення рішення один кубометр блакитного палива може коштувати 9-9,5 грн.

Як уточнив експерт, подібні нововведення – це не примха постачальників. Навіть причина нестачі коштів на обслуговування відходить на другий план. Перше, що зумовлює процеси перегляду тарифів на житлово-комунальні послуги, – вступ України в Європейський Союз.

Що відповіли в Міністерстві енергетики

Після того як низка інформаційних ресурсів поширила цитати, висловлені Олегом Попенко, Міненерго опублікувало офіційне спростування. У відомстві запевнили, що жодної підготовки чи обговорення потенційних змін стосовно тарифів на електроенергію не здійснюється.

"Усі заяви з цього приводу є фейком, спрямованим на дестабілізацію настроїв суспільства. Наразі зусилля всіх енергетиків країни, діяльність яких координується Міненерго, спрямовані на те, аби успішно завершити опалювальний сезон і почати не менш ретельну підготовку до наступного",констатувала пресслужба Міністерства.

Хто може отримати знижку від Нафтогазу

Раніше ми розповідали, що побутові споживачі, яких обслуговує компанія "Нафтогаз", мають право за знижку в розмірі 1% від загальної суми в платіжці. Для цього необхідно дотримуватися двох обов’язкових умов:

  • не мати боргів за блакитне паливо;
  • вчасно сплачувати рахунки (не пізніше 15 числа кожного місяця)

"Платіть за спожитий газ вчасно. Кожна виплачена гривня – це стабільне забезпечення блакитним паливом українців та сплачені податки на підтримку економіки нашої країни", – наголосили в компанії.

Знижка нараховується за результатами кожного місяця, тож її автоматично застосовують в наступних платіжках. Сума списання залежить від конкретних випадків і кількості спожитих кубометрів, адже 1% вираховують з розміру поточної сплати.

Подібна пільга може здаватися незначною для людей, які живуть самостійно. Але для великих домогосподарств, де кожного місяця витрачають багато газу, це чудовий спосіб економії та заощадження коштів сімейного бюджету.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що за воду доведеться платити більше і розповідав, в яких регіонах тарифи зростуть майже на 90%. Також ми повідомляли, що українцям можуть списати борги за комунальні послуги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.