Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні хочуть заборонити відключення комуналки через борги – кого стосується

Віднедавна для всього населення України скасували заборону на стягнення штрафів і відключення комуналки за борги

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Для деяких українців можуть заборонити відключення комунальних послуг

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Припинення надання житлово-комунальних послуг і нарахування штрафних санкцій через борги заборонено лише для українців, які проживають на тимчасово окупованих територіях або в зонах ведення активних бойових дій. Цей мораторій пропонують поширити також на соціально вразливі категорії населення.

Відповідний законопроєкт № 11015 зареєстрували у Верховній Раді.

У пояснювальній записці до документу йдеться про необхідність підтримки певних категорій осіб під час війни. Адже не всі громадяни України, враховуючи економічну ситуацію, мають змогу вчасно та в повному обсязі оплачувати житлово-комунальні послуги, особливо під час опалювального сезону.

Тому деякі народні депутати запропонували встановити мораторій на нарахування, стягнення штрафів та припинення надання комунальних послуг окремим українцям на період воєнного стану. Мова про такі категорії осіб:

  • люди з інвалідністю;
  • українці без роботи, які отримують пенсію за віком;
  • малозабезпечені сім’ї;
  • багатодітні сім’ї.

"Враховуючи перебування країни в стані війни та економічну кризу, відключення житлово-комунальних послуг є передумовою для виникнення ще більш складних життєвих обставин та не сприяє підтримці, а також соціальному захисту таких категорій осіб",йдеться у пояснювальній записці.

Текст законопроєкту лише 20 лютого подали для ознайомлення. Тож потрібен час, аби його винесли на обговорення та голосування у Верховну Раду.

Додаткова плата за відключення

Раніше ми розповідали, що споживачам, яких відключили від електромережі за борги, потрібно внести додаткову плату за відновлення постачання, окрім повного погашення заборгованості. Суму назвав голова Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко:

"Загальна сума становитиме 695,4 грн, якщо роботи проводяться в електролічильнику на комутаційному апараті та 705,10 грн/1428,60 грн (загалом 2133,7 грн), якщо роботи передбачені на повітряній лінії".

Згідно з дослідженнями, загальний розмір боргів українців (побутових споживачів) за електроенергію становить 20 млрд гривень. Причому найбільше неплатників проживає не в прифронтових областях. Лише в Київській та Чернівецькій областях суми заборгованості сягають 1 млрд гривень.

Про можливість відключення світла населення попереджають завчасно за допомогою розсилки в месенджері Viber, телефонних дзвінків або повідомлень SMS. Якщо ці канали недоступні, споживач отримує офіційне сповіщення від постачальника за 10 днів до вимкнення.

Раніше сайт Pro Гроші писав про пільги на оплату комуналки та розповідав, що зміниться для деяких українців вже незабаром. Також ми повідомляли, що варто знати управителям та мешканцям новостворених ОСББ про електропостачання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.