UA RU

Долар готує новорічний сюрприз? Яких змін чекати в останній тиждень 2023 року

В останній тиждень 2023 року на валютному ринку в Україні можна очікувати більш менш стабільну ситуацію

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Економіст розповів, що впливатиме на курс долара

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На цьому тижні курс долара демонстрував постійне зростання, при цьому доволі швидке. Лише на офіційному рівні іноземна валюта зросла на 52 копійки. Така тенденція дещо непокоїть людей, особливо тих, хто планує здійснювати обмін валют.

Тому, редакція сайту Pro Гроші запитала доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова, що буде відбуватися на валютному ринку в останній тиждень 2023 року.

Які зміни відбуватимуться наступного тижня

Фінансист визначив основі фактори, що впливатимуть на валютний ринок в період з 25 по 31 грудня. І, за його словами, всі чинники, які визначають курс валют, вже відомі та добре досліджені. Вони формували ситуацію в минулих тижнях і залишатимуться актуальними й наступному періоді.

Отже, не варто очікувати ніяких радикальних змін в останньому тижні року. Ймовірно, все залишиться на тому ж рівні, що й у попередній тиждень, – заявив експерт.

Одним із ключових аспектів, на який вказав Олексій Плотніков, є фінансова допомога від Сполучених Штатів Америки та Європейського Союзу. Крім того, на валютний ринок будуть впливати й інших тенденцій, які відомі нам на внутрішньому ринку:

Наступний тиждень буде останнім у 2023 році, вже розпочнуться свята, однак це не має вплинути на курс американського долара. Олексій Плотніков вважає, що навіть ці обставини не викличуть серйозних коливань на валютному ринку.

Можливо курс долара буде змінюватися в межах кількох копійок. Але, принципі, чогось надзвичайного, я не прогнозую.

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Як українцям не втратити заощадження через коливання курсу долара

Українцям рекомендується придбати вільноконвертовану валюту як стратегію збереження грошей у зв'язку з постійними змінами курсу долара. Про це заслужений економіст України Олексій Плотніков розповів у коментарі сайту Pro Гроші.

Фінансист вважає, що здешевіння долара малоймовірне, тож його ціна буде лише зростати. Тому для збереження грошей на тлі коливань курсу слід застосувати цю стратегію. Експерт також рекомендує розглядати інвестиції у нерухомість або дорогоцінні метали, зазначаючи, що обрана стратегія повинна враховувати конкретні ситуації та обсяги ресурсів.

Раніше ми повідомляли, що НБУ готує пом'якшення валютних обмежень. Також ми писали, що у НБУ пояснили, які ризики загрожують американській валюті. Більше про курс долара в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі