Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

НБУ готує пом'якшення валютних обмежень – чого варто чекати

Керівник Нацбанку Андрій Пишний повідомив про збільшення "кисню" для бізнесу під час війни

Фото: Андрій Пишний/Facebook, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Андрій Пишний розповів про зміни, які готує НБУ

Фото: Андрій Пишний/Facebook, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують здійснити рішучі кроки щодо пом'якшення валютних обмежень, які були введені після початку повномасштабної війни. За словами керівника Національного банку України (НБУ) Андрія Пишного, це зміни будуть відбуватися відповідно до плану.

Про це Андрій Пишний повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Ми рухаємося чітко Дорожньою картою пом'якшення валютних обмежень. Наразі розглядаємо можливість дозволу на репатріацію "нових" дивідендів", – сказав голова НБУ на зустрічі з представниками австрійських та німецьких компаній в Україні.

Пишний зазначив, що такі рішення повинні сприяти економіці та допомагати залучати новий капітал. Водночас він наголосив на тому, що будь-яке вирішення не повинно створювати ризиків для макрофінансової стабільності країни.

"Ми зацікавлені в тому, щоб дати бізнесу більше кисню", – додав Андрій Пишний.

Голова НБУ підкреслив готовність відхилити прискорені рішення, які, хоч і можуть допомогти в певний момент, але стануть токсичними для фінансового ринку та економіки в майбутньому. Такі дії регулятора свідчать про відповідальний підхід до управління фінансовим сектором та забезпечення стійкості економіки.

Що відомо про останнє пом'якшення валютних обмежень

В Україні з 1 грудня 2023 року Національний банк дозволив вільний обмін готівкової іноземної валюти для громадян. Правила були спрощені з метою підтримки економіки та оборони. Банки та фінансові установи можуть вільно продавати іноземну валюту. Також, було дозволено наступне:

  • експортно-кредитному агентству надано право переказувати гроші за кордон для оплати страхових угод, спрямованих на забезпечення безпеки морського транспорту в умовах війни з Росією;
  • розширено перелік транскордонних переказів для оплати медичних послуг, зокрема для тих, хто брав участь в бойових діях;
  • збільшено можливість оплати освітніх послуг для студентів за кордоном.

Завдяки останньому пункту, українці, які здобувають освіту за кордоном, зможуть оплачувати проживання, страхування, харчування, отримання візи. Це допоможе забезпечити комфортне перебування студентів за межами України.

Раніше ми писали, як в НБУ відреагували на валютні зміни. Також ми писали, що регулятор знизив облікову ставку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.