Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долар підвищує планку: у НБУ пояснили, які ризики загрожують валюті

Заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук розповів, що зараз відбувається на валютному ринку та чому спостерігаються значні коливання курсу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чому зростає курс долара - пояснення Нацбанку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Принципи Національного банку України (НБУ) передбачають, що курс на валютному ринку може знижуватися або підвищуватися. Однак цей процес контролює регулятор.

Про це сказав заступник голова Нацбанку Сергій Ніколайчук під час онлайн-заходу Центру економічної стратегії.

За його словами, у жовтні та листопаді на валютному ринку спостерігалася сприятлива ситуація, тож серйозних курсових коливань не спостерігалося.

"Обсяги чистого попиту були на мінімумах за останні декілька місяців, і, відповідно до нашої стратегії, до задекларованих принципів проведення валютних інтервенцій в умовах керованої гнучкості, курс зміцнювався", — пояснив він.

Стабільність, за словами Ніколайчука, почала зникати з другої половини листопада, оскільки чистий попит зростав. Ця тенденція продовжується у грудні, тож Національний банк збільшив обсяги продажу валюти на ринку.

"І ми дозволили курсу послаблюватися. Ця ситуація для нас є абсолютно нормальною, ми декларували, що наші дії на ринку будуть адекватними до відповідної ситуації. Курс має коливатися в обидва боки", — підкреслив Ніколайчук.

При цьому НБУ згладжує ці коливання, але дозволяє курсу бути коригуючим механізмом для валютного ринку та макроекономічних процесів.

Що відбувається з офіційним курсом долара в Україні

Нацбанк після того, як минулого тижня вперше встановив курс долара вище 37 гривень, не відмовився від цього показника й зараз. Так, вартість іноземної валюти продовжує зростати, це відбувається на рівні від 10 копійок. Тобто, зміни можна назвати доволі рішучими.

Тож, на 21 грудня, регулятор визначив, що курс долара триматиметься на рівні 37,55 гривні за один долар. Але зауважимо, що регулятор змінив офіційну ціну іноземної валюти, збільшивши її одразу на 23 копійки. На такі кроки Національний банк раніше не наважувався.

Чи зросте курс долара до 40 гривень

Заслужений економіст України Олексій Плотніков пояснив редакції Pro Гроші, що у державному бюджеті України на наступний рік заклали курс долара, який перевищує 40 гривень за 1 долар. Експерт каже, що курс гривні, ймовірно, залишиться на тому рівні, який передбачили у бюджеті.

Хоча поступове досягнення цього показника є ймовірним, враховуючи складні умови війни та фінансових проблем, і це залишається кращим варіантом, ніж друкування грошей або витрачання золото-валютних резервів.

Раніше ми писали, що НБУ планує пом'якшити низку валютних обмежень. Також ми пояснювали, коли в Україні краще купувати долари та євро.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.