UA RU

Майбутнє валютного ринку – що загрожуватиме курсу гривні у 2024 році

Фінансист розповів, що наразі важко передбачити точний курс гривні до долара, адже усе залежить від певних чинників

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Фінансист розповів про чинники, які впливатимуть на валютний ринок у 2024 році

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні ситуація на валютному ринку доволі напружена. Це пов'язано з курсом долара, який коливається, визначаючи цінову політику на продукти та послуги. Крім того, це неабияк впливає на гривню. У зв'язку з цим більшість людей уважно слідкують за вартістю іноземної валюти, та хочуть знати, що саме впливатиме на валютний ринок у 2024 році.

Аби більше про це дізнатися редакція сайту Pro Гроші звернулася за допомогою до доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова.

Які чинники впливатимуть на валютний ринок України


За словами експерта, одним із найголовніших факторів, що впливатимуть на валютний ринок, залишається зовнішній фінансовий вплив. Україна, зазначає Плотніков, є суттєво залежною від західної фінансової підтримки.

Динаміка цієї підтримки стане ключовим фактором формування курсу гривні. Якщо західна допомога буде надаватися так само як і раніше, то можна очікувати, що курс гривні залишиться в межах, запланованих у державному бюджеті, перевищуючи позначку у 40 гривень за долар.

Однак, як повідомляє фінансист, при припиненні чи зменшенні фінансової підтримки з боку західних партнерів можуть виникнути серйозні проблеми, наприклад:

"Так, можливі певні проміжні варіанти, коли грошей буде не так багато, як нам хотілось би, але так багато друкувати не доведеться, тому можливі інші відхилення. Але при оптимістичному сценарії, я думаю, що (знову ж таки, при надходженні західної допомоги) у нас є всі шанси того, що курс буде витримано саме такий, як прописано у держбюджеті", – розповів Олексій Плотніков.

Чи буде в Україні долар по 40 гривень


На валютному ринку України щоденно відзначаються незначні коливання курсу долара, які, хоча стандартні для валютного ринку. Ці зміни свідчать про тенденцію до зростання долара. Тому редакція сайту Pro Гроші вирішила дізнатися в доктора економічних наук Олексія Плотнікова, чи варто чекати долар по 40 гривень у наступному році.

І, як розповів фінансист, державний бюджет України на 2024 рік передбачає курс долара понад 40 гривень, і в оптимістичному сценарії можна очікувати, що цей рівень буде утриманий. Експерт вказує на реалізм такого курсу, враховуючи воєнні та фінансові виклики, і відзначає його як найкращий варіант порівняно з альтернативами, такими як друкування грошей та знищення золото-валютних резервів.

Раніше ми запитали у фінансиста, що очікувати на валютному ринку в останній тиждень 2023 року. Також ми писали, як перевірити справжність доларових купюр. Більше про курс долара в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі