Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долар "вчепився" у свої позиції: що відбувається з курсом під кінець грудня

Національний банк України щодня оновлює курс іноземних валют, відповідно, вона може рухатися як вгору, так і донизу

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

НБУ розрахував новий курс долара на 26 грудня

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара на валютному ринку регулярно змінює свої показники, вартість долара то рине догори, то падає донизу. Наразі, після двотижневого зростання курсу американського долара, він знову почав рухатися у зворотному напрямку.

Про це свідчать дані офіційного сайту Національного банку України.

Курс долара


На вівторок, 26 грудня, Нацбанк встановив курс долара на рівні 37,52 грн, що на 3 копійки менше, ніж було встановлено на 25 грудня. Ще у п'ятницю, 22 грудня, курсові показники долара становили 37,59 грн.

Тобто, наразі курс іноземної валюти коливається в діапазоні 37-38 грн, і це для валютного ринку не є надзвичайною подією, адже закладений курс долара у державному бюджеті на наступний рік перевищує 40 грн.

Який курс євро та злотого встановив НБУ


Польська іноземна валюта продемонструвала незначні зміни для валютного ринку. На 26 грудня Національний банк України встановив курс злотого на рівні 9,53 грн, а 25 грудня цей показник становив 9,52 грн. Тобто, громадяни, які купують саме цю валюту, не побачать карколомних курсових змін.

Щодо євро, то його показники також не зазнали суттєвих змін. На 25 грудня курс євро, який встановив регулятор, складав 41,37 грн, а на 26 грудня НБУ розрахував курсові показники цієї валюти на рівні 41,36 грн, тобто євро здешевшав на 1 копійку.

Курс іноземних валют на 26 грудня
Курс іноземних валют на 26 грудня
Фото: НБУ

Такі коливання, які відбуваються в межах кількох копійок, притаманні для валютного ринку, адже вони не створюють значного впливу на валютообмінні операції.

Що буде з курсом долара в останній тиждень грудня


Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші пояснив, що ті фактори, які визначали курс американського долара протягом минулих тижнів, залишаться й наприкінці грудня.

За словами експерта, на курсоутворення іноземної валюти протягом останнього тижня грудня впливатимуть певні головні зовнішні та внутрішні чинники, а саме:

  • фінансова допомога від Сполучених Штатів Америки та Європейського Союзу;
  • попит та пропозиція;
  • ситуація на полі бою.

"Не варто очікувати ніяких радикальних змін в останньому тижні року. Ймовірно, все залишиться на тому ж рівні, що й у попередній тиждень", – зазначив Олексій Плотніков.

Також він зазначив, що період новорічних свят не завдасть якогось значного тиску на валютний ринок, тому тенденція "копійчаних" курсових коливань зберігатиметься й надалі.

Раніше ми розповідали, чи буде в Україні курс долара понад 40 грн. Також ми писали, які ризики загрожують валюті. Більше про курс валют читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.