Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

З обміном валют можна не поспішати? Чи буде в Україні курс долара понад 40 грн

Експерт пояснив, що на курс іноземної валюти впливатимуть певні зовнішні чинники, однак здорожчання долара навряд чи вдасться уникнути

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вартість долара у 2024 році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На валютному ринку українці майже щодня спостерігають курсові коливання американського долара, так, вони не є суттєвими, оскільки такі зміни притаманні ринку валют, однак тенденція до здорожчання долара все ще зберігається. Тому багатьох громадян цікавить, чи перетне курс долара позначку 40 гривень у 2024 році.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

За його словами, в державному бюджеті України на наступний рік закладено курс долара на рівні понад 40 гривень/долар, тому, якщо сценарій буде оптимістичним, показники долара знаходитимуться саме на такому рівні.

"Але це не є чимось надзвичайним, враховуючи фактор війни, дефіцит зовнішнього та внутрішнього фінансування, тобто це все ж таки кращий варіант, аніж ми починаємо друкувати гроші, спалюємо золото-валютні резерви тощо", – зазначив експерт.

Що впливатиме на валютний ринок у 2024 році

Як пояснив Олексій Плотніков, Україна та її економічний стан наразі залежать від фінансової допомоги міжнародних партнерів, тому, якщо призупиняться чи зменшаться такі надходження, то можуть виникнути певні проблеми, зокрема:

  • друкування грошей;
  • інфляція;
  • девальвація національної валюти.

Проте, якщо з західною допомогою все буде добре й вона продовжиться на попередньому рівні, то курс іноземної валюти визначатиметься державним бюджетом, а саме понад 40 гривень за долар.

Чому міняти долари краще з січня

Заслужений економіст України зазначив, що ті громадяни, які планують витратити свої заощадження на купівлю новорічних подарунків, обміняють іноземну валюту вже до кінця грудня.

Проте, кінцева мета обміну доларів на гривні є додатковий заробіток на коливанні курсу, то краще зачекати до січня, оскільки на початку 2024 року гривня дорожчати точно не буде.

За словами експерта, в січні на валютному ринку долар або дорожчатиме, або курсові показники іноземної валюти залишаться на тому ж рівні, що й зараз. Тому українці однозначно не втратять свої гроші, а, можливо, зможуть навіть отримати додатковий так званий прибуток.

Раніше ми розповідали, коли в Україні краще купувати долари та євро. Також ми писали, як українцям не втратити гроші при коливанні курсу. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.