UA RU

Новорічні пастки шахраїв: які схеми можуть залишити українців без грошей

Розповідаємо, які шахраї можуть активізуватися перед новорічними святами та як українцям від них захиститися

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї можуть активізуватися перед Новим Роком

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Перед новорічними святами аферисти стають активнішими та вигадують нові схеми, за допомогою яких вони намагаються заволодіти грошами українців. Тому громадянам потрібно бути обачними під час здійснення фінансових операцій у передноворічний період.

Про найпоширеніші шахрайські схеми, які можуть застосовувати аферисти перед святами розповіло видання OBOZ.UA.

Аферисти створюють сайти, які дуже схожі на інтернет-магазини відомих брендів, однак товар вони там пропонують за значно заниженими цінами. Мета шахраїв – отримати від покупців гроші за товар, а вони своєю чергою його не надсилають, або надсилають неякісний.

Тому, аби не потрапити до лап шахраїв, українцям потрібно уважно перевіряти відгуки користувачів про той чи інший магазин та уникати підозрілих сайтів.

Часто шахраї телефонують українцям та представляються працівниками різноманітних фінустанов, аби заволодіти інформацією про дані їх банківських карток. Популярною схемою є пропозиція заміни старої кредитної картки на нову.

У такому випадку аферисти пропонують відкрити картку на вигідних умовах, а потім запитують особисту інформацію та номер картки нібито для активації нової. Таким чином за допомогою отриманої інформації зловмисники можуть легко заволодіти грошима українців.

Тому задля особистої безпеки категорично не можна передавати телефоном особисту інформацію та номер кредитної картки.

Щоб не потрапити на гачок шахраїв, які створюють фейкові благодійні фонди, потрібно завжди перевіряти документи та легітимність даної організації та рахунок, куди будуть відправлені кошти. Зараз аферисти створюють такі фонди, отримують гроші від великої кількості громадян та залишають собі отриману суму.

Як ще шахраї можуть виманювати гроші українців

Зловмисники під виглядом роботодавців можуть пропонувати українцям вигідні умови та оплату праці. Задля того, аби громадяни почали їм довіряти, шахраї навіть можуть виплатити їм незначну суму "авансу", але лише для того, щоб в результаті отримати ще більше.

Після того, як українці виконують певну частину віддаленої роботи, то зловмисники можуть не виплатити обіцяні гроші та навіть попросити купити щось дороге нібито для роботи, а після цього зв’язок з аферистами втрачається.

Раніше ми розповідали, яка шахрайська схема вразила українців. Також ми писали, як зловмисники намагаються заробляти на ЗСУ. Більше про шахрайські схеми в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі