Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Нова цинічна схема: як шахраї намагаються заробляти на ЗСУ

Український військовослужбовець розповів, як натрапив на шахраїв після покупки дронів за донати громадян

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Розповідаємо про нову шахрайську схему, яка спрямована проти ЗСУ

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Військовослужбовець ЗСУ розповів, що ледь не став жертвою шахраїв, які намагалися видурити з нього гроші за дрони для армії, які були придбані за донати українців. Дзвінок захиснику надійшов ніби-то від працівників Нової пошти.

Повідомлення про це з'явилося у Telegram-каналі Магнат.

Так, зазначається, що військовому запропонували сплатити мито за ввезення дронів з Польщі, хоча мита та ПДВ на ввезення такої техніки для потреб української армії були скасовані ще на початку 2023 року.

"Дзвонили типу з Нової пошти стосовно дронів, які придбав в Польщі за ваші донати. Кажуть, що потрібно сплатити мито — 44 тисячі гривень. І одразу цікавляться чи буду я сплачувати?", — розповів військовий.

Таку суму до сплати, як пояснили представнику ЗСУ, нарахували на митниці. Хоча дрони були оплачені, а документи на техніку оформлені.

"Подзвонив продавцям, вони сказали, що тільки сьогодні забрали дрони на Нову пошту, тому посилка ще фізично не виїхала з Варшави", — зазначається у повідомленні.

У Telegram-каналі підозрюють, що хтось в Україні може співпрацювати з шахраями та повідомляти їм дані про посилки для ЗСУ, які прямують в Україну.

"Так що будьте уважні, бо вороги не сплять, ще гірші вороги це внутрішні. А для наших спеціалістів з кібербезпеки зʼявилась нова робота", — підкреслив військовий.

Дрони без мита

Закон про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння ввезенню на територію України безпілотних літальних апаратів та деяких інших товарів український парламент затвердив ще у лютому 2023 року. У цьому законі йшлося про те, що до 1 січня 2024 року ці прилади можна ввозити на територію нашої країни без сплати ПДВ.

"Це сприятиме забезпеченню українських захисників квадрокоптерами (дронами), прицілами та приладами нічного бачення, наявність яких у достатній кількості є важливим фактором для ефективного захисту України", – зазначалося у пояснювальній записці до документа.

Аферисти проти українців

Нещодавно ми розповідали, що у Харкові діяв шахрай, який видавав себе за працівника СБУ та крав гроші у родин військовослужбовців. Його затримали після того, як він втерся у довіру до українки, яка втратила на війні свого чоловіка. Шахрай за винагороду обіцяв їй за 10 тисяч доларів повернути захисника, переконавши жінку, що її чоловік насправді живий, але перебуває у полоні.

Зловмисника затримали коли потерпіла передавала йому гроші, а під час обшуку у нього вилучили мобільний телефон із доказами незаконної діяльності.

Раніше про найпопулярніші шахрайські схеми, від яких найчастіше потерпають українці, розповіли у Нацбанку. Також ми писали, як українців обманюють у Facebook.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.