Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Шахраї масово обкрадають українців: яка схема обману вразила масштабом

Афера здивувала своєю продуманістю та цинічністю, її вже назвали найбільш масштабною у 2023 році

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українців ошукують в інтернеті, залишаючи без коштів на рахунках

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Сотні українців у пошуках роботи "повелися" на маркетингову аферу. Людям пропонують легкий заробіток в інтернеті, а потім залишають без засобів для існування. В середньому постраждалі віддають шахраям по 20 000 грн, причому до останнього не вірять, що їх "розвели".

Як працює схема, розповіло видання OBOZ.UA.

Міжбанківська Асоціація "ЄМА" провела дослідження та вияснила, що понад 60% українців пропонували так званий "заробіток в інтернеті". Це схема, яка об’єднала маркетингові хитрощі та фінансову піраміду, перетворившись в одну з найбільш масштабних афер 2023 року.

"Я помітила цю схему десь у кінці жовтня. В листопаді ми спостерігали справжній бум. Я сама додалась у деякі ці шахрайські групи, масштаби неочікувані. Люди переказують і 250 тис. грн. Це нагадує мені "Гру в кальмара", – зазначила заступниця директора асоціації Олеся Данильченко.

Відбувається все просто і зрозуміло: людей набирають у команди та пропонують виконувати завдання різного рівня важкості. На першому рівні доведеться лайкати пости у соціальних мережах, коментувати, додавати товари у кошик, дивитись відео в TikTok тощо. Однак необхідно витрачати певну суму коштів, яку згодом повертають на банківську картку з відсотками (винагорода за успішно виконане завдання).

Але вже на другому рівні йдеться про більші особисті витрати, наприклад:

  • купити товар на велику суму;
  • відкрити депозит;
  • переказати тисячі гривень на вказані рахунки.

Працівникам обіцяють до 30% доходу від витрачених коштів, а результат підкріплюють скрінами нібито від інших людей, які так працюють і реально заробляють. Але як тільки гроші опиняться на картці шахрая, вас або заблокують, або вигадають причину, чому повернення не відбудеться.

 | Фото: Скриншот: Pro Гроші
 | Фото: Скриншот: Pro Гроші

Нова афера з заробітком в інтернеті

Фото: Скриншот: Pro Гроші

Нова афера з заробітком в інтернеті

Фото: Скриншот: Pro Гроші

За словами співзасновника Monobank Олега Гороховського, "лише за зверненнями на підтримку за підсумками листопада біля 3 000 клієнтів втратили 65 мільйонів гривень". Важко уявити, які масштаби фінансових втрат по всій території держави.

З огляду на всеукраїнську проблему банки вирішили розробити алгоритми реагування. Наприклад, коли клієнт регулярно відправляє однакові суми, а через деякий час отримує трохи більше, йому приходить попередження про можливі шахрайські дії. Звісно, це мало кого зупиняє, через що українці втрачають кошти, повернути які майже неможливо.

Антишахрайський сервіс від ПриватБанку

Нещодавно банк запустив у мобільному додатку Приват24 новий сервіс, зосереджений на протидії шахрайству. Його можна знайти в меню "Комунікації", яке розташоване у правому верхньому куті на головному екрані. Користувачі мають змогу:

  • миттєво повідомити фінансову установу про аферистів;
  • заблокувати банківську картку;
  • отримати консультацію щодо подальших дій від представника ПриватБанку;
  • подати заявку на фінансову допомогу;
  • сповістити про фішингові сайти чи підозрілі номери.

Українці зможуть одразу відреагувати на спробу шахрайства та закрити доступ стороннім особам до рахунку замість того, щоб чекати з’єднання з оператором і витрачати час на пояснення проблеми. Це допоможе у стресовій ситуації не постраждати ще більше. Плюс банк дозволяє отримати відшкодування після відповіді на кілька питань щодо обставин незаконного списання.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що хакери завдали мільйонні збитки світовим компаніям. Також ми повідомляли про шахрайство через Facebook і розповідали, як українці можуть залишитись без акаунту та грошей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.