Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українці можуть втратити гроші через нову схему шахраїв: як вона працює

Шахраї регулярно вигадують різні схеми, аби заволодіти грошима українців

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї пропонують українцям роботу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деяким українцям почали активно надходити повідомлення з пропозицією роботи. В описі такої "вакансії" зазначені дуже хороші умови та досить великий заробіток. Громадянам потрібно бути дуже обачними, адже такі повідомлення – це ще одна шахрайська схема, де аферисти намагаються заволодіти грошима українців.

Про це повідомив один із засновників Monobank Олег Гороховський у своєму Telegram-каналі.

Як працює шахрайська схема

Як зазначив Гороховський, аферисти пропонують українцям роботу з легким та високим заробітком. Щоб люди почали довіряти шахраям, вони навіть можуть виплатити невелику суму, але тоді потрібно готуватися, що вони захочуть виманити набагато більше.

"Сотні тисяч подібних повідомлень українці отримують щодня. Хтось розуміє, що це аферисти, а хтось наприкінці такого листування втрачає гроші", – зазначив співзасновник Monobank.

Щодо роботи, яку пропонують аферисти, це можуть бути завдання, наприклад, ставити "лайки" в застосунках, писати відгуки, коментарі тощо, аби у громадян не виникло сумніву. Однак, коли вже вся увага людини прикута до цієї роботи, розпочинається найцікавіше.

 | Фото: Олег Гороховський/Telegram
 | Фото: Олег Гороховський/Telegram
 | Фото: Олег Гороховський/Telegram

Нова схема шахраїв

Фото: Олег Гороховський/Telegram

Нова схема шахраїв

Фото: Олег Гороховський/Telegram

Нова схема шахраїв

Фото: Олег Гороховський/Telegram

Обіцяних грошей звісно ніхто не виплатить, ба більше, за власні кошти можуть попросити купити щось дороге, а після цього зв’язок з аферистами втрачається.

"Після того, як громадяни розуміють, що стали жертвами шахраїв, то намагаються повернути свої гроші. У листопаді близько 3 тис. клієнтів Monobank втратили 65 млн гривень", – каже Гороховський.

Він також закликав українців бути обережними з такими повідомленнями та розуміти, що шахраї можуть бути всюди, тому, перед тим, як погоджуватися на "вигідні умови" роботи, варто задуматися, а чи не може це бути пастка шахраїв.

Як у Facebook можна натрапити на шахраїв

Ми вже писали, що користувачі Facebook можуть отримувати різноманітні спам-повідомлення, де використовуються психологічні прийоми маніпуляції. Як правило, такі тексти написані за одним шаблоном, але містять різну інформацію.

Шахраї можуть спекулювати на таких темах:

  • смерть;
  • сімейні або дружні зв'язки;
  • трагедії різного характеру;
  • аварії на транспортних засобах тощо.

Схема працює так, що шахраї до повідомлення прикріплюють посилання, за яким пропонують перейти користувачам та впевнитися, що серед жертв немає знайомих або близьких.

Такі повідомлення виглядають дуже дивно, тому краще себе убезпечити та не переходити за посиланнями, аби не потрапити в пастку шахраїв.

Раніше ми розповідали, як шахраї намагаються заробляти на ЗСУ. Також ми писали, як уникнути шахрайства при оренді житла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.