UA RU

За кордоном поширили фейк про українців: як маніпулюють фінансовими виплатами

Фейки чи маніпуляції стосовно українців і грошової допомоги почали з’являтися навіть за кордоном

Фото: Pexels, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В мережі поширили фейк про фінансову допомогу українцям у Чехії

Фото: Pexels, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У соціальних мережах розповсюдили інформацію про великі виплати українським біженцям у Чехії. Автори дописів маніпулювали емоціями читачів, акцентуючи увагу на тому, що чеська влада більше дбає про громадян іншої держави. Але це виявився фейк, який розвінчали у Міністерстві праці і соціальних питань.

Деталі повідомило видання Radio Prague.

Маніпуляція торкнулася фінансової допомоги одинокій матері з дитиною до 6 років. За версією автора посту, біженка з України отримує 10 000 крон (понад 16 000 грн) соціальної підтримки, тоді як громадянка Чехії може розраховувати лише на 5 520 крон. Тобто підрахунки нібито доводять, що чехам фактично виплачують вдвічі менше.

"Чому ж така зацікавленість створити кращі умови для життя мешканцям чужої країни, а не своїм власним?", – йшлося в анонімному дописі.

Щоб розвінчати фейк, його прокоментував речник Міністерства праці і соціальних питань Якуб Ауґуста. Він зауважив, що теорія, висловлена автором, не витримує жодної критики. І навів два аргументи на користь своєї правоти:

Як виявилося, громадянам України зі статусом тимчасового захисту не призначають фінансові виплати на дітей. Їм належить або гуманітарна допомога, або термінова, якщо є нагальна потреба у коштах.

"Для осіб із тимчасовим захистом залишаються недоступні виплати державної соціальної підтримки, наприклад, при народженні дитини, виплата за декретну відпустку чи допомога на поховання", – підтвердили в Бюро працевлаштування, яке займається оформленням цих видів допомоги.

Стало зрозуміло, що дописом аноніми намагалися розпалити ворожнечу між українцями за кордоном і чехами. Насправді ж місцеве законодавство забезпечує громадян держави правом на більшу кількість різновидів соціальної підтримки. Тож говорити про неправильні пріоритети влади недоречно.

Кому відмовлять у виплатах на дитину в Польщі

Раніше ми розповідали, що всі мешканці сусідньої країни мають право на виплати за програмою "800+". Тобто кошти призначають як полякам, так іноземцям, якщо вони підпадають під визначені критерії. Але 800 злотих на місяць, тобто понад 7 000 грн, затверджують далеко не всім батькам. Гроші не вдасться отримати, якщо:

Щоб оформити виплати на новий пільговий період – з 1 червня 2024 року по 31 травня 2025 року, потрібно встигнути подати заявку. Прийом документів розпочнеться 1 лютого. З початку цього року не потрібно додатково звертатися в Управління соціального страхування ZUS, адже програма передбачає автоматичне продовження виплат.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що життя українських біженців за кордоном зміниться і розповідав, що підготували у Шотландії. Також ми повідомляли, який товар став недоступний неповнолітнім у Польщі з 1 січня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі