Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Лише з 18 років: який товар стане недоступний неповнолітнім у Польщі з 1 січня

За недотримання нових вимог, які набудуть чинності найближчим часом, продавцям загрожують значні штрафи

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У Польщі запрацюють нові правила продажу товарів з 1 січня

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зовсім скоро в сусідній Польщі перестануть продавати популярний товар неповнолітнім покупцям. Йдеться про енергетичні напої, які мають вміст таурину та кофеїну. Магазини зобов’язані вимагати паспорт громадянина чи інший документ, який підтверджує вік.

Про це розповіло місцеве видання tvn24.pl.

Наприкінці літа польський парламент ухвалив поправки до Закону про охорону здоров’я, які забороняють реалізацію енергетиків особам до 18 років. Взагалі мова про обмеження споживання таурину та кофеїну, але ці речовини є одними з головних складових таких напоїв.

Всі торгові мережі повинні вимагати у покупців посвідчення особи, якщо мають сумніви у віці. За відсутності доказів щодо повноліття продавці повинні відмовити у продажі товару. Більше того, положення Закону забороняють реалізацію енергетиків у будь-яких місцях, окрім торгових точок. Тобто вони зникнуть з:

  • шкіл і навчальних закладів різних рівнів;
  • торгових автоматів;
  • підприємств, офісів тощо.

Якщо суб’єкта спіймають на порушенні норм законодавства, йому загрожує штраф у розмірі 2 000 злотих, що еквівалентно 19 000 гривень. Таке ж покарання будуть застосовувати до керівників закладів. Суд може постановити конфіскувати товари, аби не давати змоги на продовження продажу, навіть якщо напої не були власністю порушника.

Набагато жорстокіше покарання передбачене за вироблення та імпорт енергетиків в упаковці, яка не відповідає новим вимогам. Кожен продукт необхідно маркувати розбірливим написом "Енергетичний напій". За його відсутність загрожує штраф до 200 000 злотих (1 900 000 гривень) або обмеження волі. Чи навіть обидва покарання разом.

Нові правила наберуть чинності з 1 січня 2024 року. До того часу магазини можуть звикати до обмежень та поступово запроваджувати їх на практиці.

Скільки треба грошей на святковий стіл у Польщі

Раніше ми розповідали, що в Польщі деякі продукти коштують дешевше, ніж в Україні. Але м'ясо, наприклад, дорожче. Кінцева сума, необхідна для святкового столу на Новий рік, вийде не настільки витратною за кордоном, хоча все залежить від потреб і бажань. Відомо, що свята у Польщі відзначатимуть приблизно 24% українських біженців.

В середньому накрити стіл можна за 90-100 злотих, або 900 гривень. Сюди входять:

  • м'ясо – майже 391 грн за кілограм яловичини та 219 грн за кілограм курячого філе;
  • молоко – 35 грн за літр;
  • хліб – близько 42 грн за буханку;
  • овочі та фрукти;
  • алкоголь – близько 231 грн за пляшку вина.

Хоча в загальну суму не входять солодощі, які здебільшого є обов’язковою частиною новорічного столу українців. Для порівняння, у Німеччині на організацію застілля з таким набором продуктів потрібно витратити в середньому 1 200 грн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці в Польщі зізналися, скільки витратять на Різдво. Також ми повідомляли, що українцям за кордоном можуть скасувати тимчасовий захист і розповідали, де змінилися правила.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.