Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Підтримка українців у ЄС: які країни скоротять виплати у 2024 році

Розповідаємо, до яких змін варто готуватися українцям, які наразі перебувають у різних країнах за кордоном

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що зміниться для українців в ЄС

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році життя українців, які наразі перебувають за кордоном через повномасштабну війну, зміниться. Усе тому, що деякі європейські країни згортають або ж значно скорочують програми з фінансової підтримки біженців, які запроваджували ще у 2022 році.

Тож редакція сайту Pro Гроші вирішила розповісти, як зміняться умови перебування українців у різних країнах ЄС.

Шотландія

Наприкінці 2023 року стало відомо, що уряд країни не даватиме гроші місцевим органам влади для фінансової допомоги українцям. Одразу після цього мерії шотландських міст попередили, що не будуть платити за місця у готелях, в яких проживають громадяни України.

Зауважимо, що українські біженці перебувають у Шотландії за програмою "‎суперспонсора". Тобто, людям дозволялося безплатно жити в готелях та на круїзних лайнерах.

Польща

Про скасування пільг для українців, які рятуються від війни, заявляв речник польського уряду Пьотр Мюллер. За його словами, регламент, за яким люди отримували гроші, втрачає чинність на початку 2024 року.

"Ніщо не є постійним, лише на період збройного конфлікту, а положення просто втрачають чинність на початку наступного року. Наразі немає рішення про продовження тих речей, які є в законі", — казав він.

Також з 1 січня деякі українські батьки у Польщі отримуватимуть щомісяця не 500, а 800 злотих (8 тисяч гривень).

Ірландія

З січня 2024 року громадяни, які живуть у житлі, наданому державою, отримуватимуть не 220 євро, а 38,80 євро на щотижня. Отримувати повну виплату українці зможуть лише після того, як переїдуть з безплатного до орендованого житла.

Норвегія

Українські біженці, які планують повернутися додому, отримуватимуть фінансову підтримку від норвезького уряду. Розмір допомоги — 1,5 тисячі євро, які перерахують на норвезький банківський рахунок.

"Щоби Директорат у справах іноземців виплатив фінансову підтримку для вашого повернення, потрібно надіслати документацію про те, що ви подали повідомлення про переїзд (виїзд із Норвегії). Це варто зробити перед поїздкою", — повідомляли на сайті відомства.

Фінляндія

Тут фінансову допомогу отримуватимуть українці, які не можуть знайти притулок. Держава виплачуватиме їм 5,3 тисячі євро, якщо заявку подати через 30 днів після того, як громадянину вперше відмовили у наданні притулку.

Литва

Тут українцям дозволили й надалі безплатно користуватися громадським транспортом. Зокрема, не платити за проїзд можна у столиці – Вільнюсі. Так, члени Ради самоврядування вирішили, що таким правом громадяни України зможуть користуватися увесь 2024 рік.

Німеччина

Цього року влада збільшить розмір стандартних ставок соціальної допомоги. Це стосується громадян, які залежать від соцдопомоги або виплат Bürgergeld. Так, планується, що українцям виплачуватимуть:

  • 357 євро — для дітей віком до 5 років;
  • 390 євро — дітям від 6 до 13 років;
  • 471 євро — підліткам 14 – 17 років;
  • 451 євро — дорослим у закладах;
  • 506 євро — сімейним парам на одного партнера;
  • 563 євро — самотнім особам або самотнім батькам виплачуватимуть.

Скільки українців перебувають за кордоном

За інформацією заступника директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАНУ Олександра Гладуна, станом на грудень 2023 року було відомо, що у пошуках безпеки громадяни виїжджали:

  • в країни Євросоюзу – перебуває майже 4,2 мільйона українців;
  • в Росію та Білорусь – 1,3 мільйона;
  • за межі Європи чи до інших країн – 400 тисяч.

Як зазначив соціолог, масовий виїзд українців спричинив скорочення чисельності населення.

Раніше ми писали, що українцям за кордоном можуть скасувати тимчасовий захист. Ще ми розповідали, чи вистачає українським біженцям виплат у Європі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.