Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Життя українських біженців за кордоном зміниться – що підготували у Шотландії

На українців, які обрали місцем тимчасового прихистку Шотландію через війну у рідній країні, чекають важливі зміни

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українським біженцям у Шотландії більше не надаватимуть кошти на житло

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці, які через повномасштабну війну з Росією вимушено виїхали за кордон та оселилися в Шотландії, втратять виплати на житло у цій країні. Це станеться вже у 2024 році.

Про це пише Daily Record.

Відомо, що уряд вже попередив про скорочення фінансування місцеві органи влади. Після цього міста попередили, що вони не зможуть фінансувати готелі, де тимчасово проживають громадяни України.

"Цього разу програли бідні українці, які потребують, щоб їхній "теплий" прийом був підкріплений холодною, твердою готівкою", – зазначають журналісти.

Зазначається, що минулого року місцевій владі виділили майже 10 мільйонів фунтів стерлінгів на житло для українських біженців.

Біженці з України у Шотландії

Владою країни ще влітку 2022 року була призупинена програма підтримки українських біженців, через дефіцит житла. Планувалося, що програма знову запрацює за три місяці, за цей час до Шотландії, за попередніми підрахунками, мали б прибути ще 18 тисяч осіб.

Які ще зміни чекають на українських біженців

Ще наприкінці 2023 року було відомо, що деякі європейські країни роздумують над скороченням виплат для українських біженців. Наприклад, Польща планує скасувати допомогу вже у першому кварталі 2024-го. Країна зупинить нарахування 500 злотих на дитину, які нараховувалися щомісяця.

Ірландія теж планує зміни. Відомо, уряд хоче не тільки зменшити виплати, а й скоротити термін надання безплатного житла. До цього дорослій людині щомісяця платили 824 євро.

У Німеччині поменшає соціальних виплат для біженців. Так, вони матимуть право на соцдопомогу лише після трьох років отримання урізаної допомоги. До цього часу федеральний центр виплачуватиме загальну суму в розмірі 7 500 євро на рік за кожного біженця.

Щодо українських біженців в Німеччині, то після 36 місяців проживання в гуртожитках вони отримуватимуть лише необхідні виплати. Це стосується також мігрантів, які підлягають захисту.

Норвегія обіцяє по 1,5 тисячі євро українцям

Таку виплату можна отримати, якщо українці гарантують свій від'їзд з країни.

"Щоби отримати фінансову підтримку, потрібно надіслати документи, які засвідчать, що ви інформували про свій від'їзд з Норвегії",- зазначали у місцевому Директораті в справах іноземців.

Гроші надходитимуть на норвезький банківський рахунок. При цьому громадян України обіцяють не виганяти з країни силоміць: вирішувати про свій від'їзд вони люди будуть самостійно.

Раніше ми писали, що українцям у Фінляндії доступна виплата у розмірі п'яти тисяч євро. Також ми розповідали, скільки українців виїхали за кордон через війну.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.