Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Грошова допомога на дітей у Польщі: хто з українців не отримає виплати

Фінансова допомога на утримання дітей збільшиться, але далеко не всі батьки зможуть нею скористатися

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Виплати на дітей у Польщі можуть отримати не всі українці

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Польщі змінилася сума грошової допомоги на дітей. З 1 січня 2024 року українські громадяни будуть отримувати не 500, а 800 злотих на місяць, що еквівалентно майже 8 000 грн. Але існують чіткі умови, при яких батькам затверджують виплати. Далеко не кожна сім’я зможе оформити фінансову підтримку.

Про це розповіло видання ukrayina.pl.

Програма "800+" діє для поляків та іноземців, які проживають на території держави легально і мають неповнолітніх дітей. Виплати надходять кожного місяця до вісімнадцятиліття дитини. Варто зазначити, що батькам не потрібно подавати нову заявку на оформлення допомоги в січні, оскільки Управління соціального страхування ZUS автоматично продовжує програму для всіх отримувачів, які підпадають під критерії.

В деяких випадках виплати українцям не затвердять. Право на кошти анулюється, якщо:

  • батьки отримують схожу фінансову підтримку в іншій країні;
  • дитина навчається у військовому училищі чи закладі з повним забезпеченням;
  • дитина знаходиться у виховному закладі чи прийомній родині;
  • неповнолітня дитина вступила у шлюб;
  • неповнолітня має власну дитину та отримує на неї допомогу "800+";
  • батьки не встигли вчасно подати заявку на призначення виплат.

Новий пільговий період для отримувачів триватиме з 1 червня 2024 року по 31 травня 2025 року. Щоб одержувати кошти, необхідно оформити звернення, а прийом розпочнеться 1 лютого. До речі, сума за січень цього року може надійти на рахунок не раніше лютого.

Подача заяв відбувається в онлайн-форматі. Потрібно скористатися одним із доступних методів, наприклад, здійснити процедуру за допомогою мобільного додатку mZUS чи порталу електронних послуг. Також українці можуть звернутися в е-банкінг, який співпрацює із ZUS. Варто завчасно відкрити польський рахунок, куди нараховуватимуть суми кожного місяця.

Українці втратили підтримку в Шотландії

Чимало біженців оселилися в Шотландії, тікаючи від повномасштабної війни. Втім чисельність новоприбулих виявилася настільки великою, що місцева влада оголосила про скорочення фінансування програм грошової допомоги.

Як результат – у 2024 році українці втратять виплати на житло. Після оголошення уряду міста попередили, що не мають змоги продовжувати фінансування готелів, де тимчасово розміщують біженців.

"Цього разу програли бідні українці, які потребують, щоб їхній "теплий" прийом був підкріплений холодною, твердою готівкою", – йдеться у повідомленні.

Ще влітку 2022 року владі Шотландії довелося призупинити програму підтримки, оскільки виник дефіцит житла. А минулого року було виділено майже 10 мільйонів фунтів стерлінгів для забезпечення українців місцем тимчасового проживання.

Раніше сайт Pro Гроші писав, який товар стане недоступний неповнолітнім у Польщі з 1 січня. Також ми повідомляли, що українцям за кордоном можуть скасувати тимчасовий захист і розповідали, де змінилися правила.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.