UA RU

Тарифи на газ та світло вразять українців? Скільки доведеться заплатити за комуналку в січні

Розповідаємо, чи варто готуватись українцям до підвищення вартості комунальних послуг у наступному році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Вартість газу та електроенергії в січні 2024-го

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Штучне регулювання тарифів на комунальні послуги для населення, в тому числі на газ та електроенергію, допомагає стримувати інфляцію. Але це не може відбуватись вічно, саме тому потрібно бути готовими до того, що мораторій на підвищення вартості комунальних послуг буде скасовано.

Про те, якими будуть тарифи на газ та електроенергію у 2024 році, повідомили на сайті "На Пенсії".

Уряд України запевняє, що тарифи на блакитне паливо та електроенергію переглядати не планують щонайменше до кінця опалювального сезону 2024 року. Саме тому, клієнти Нафтогазу, компанії, яка обслуговую більшість побутових споживачів газу, до завершення опалювального сезону тариф становитиме 7,96 грн за кубічний метр.

У решти постачальників блакитного палива ціни коливаються в межах від 7,7 до 9,99 грн за кубічний метр. Також уряд продовжив дію зниженої вартості газу для компаній, які займаються постачанням гарячої води та опалення для населення.

Варто пам'ятати, що для того, щоб приходили коректні суми в платіжках, українцям варто вчасно подавати показання лічильника з 28-го до 5-го числа кожного місяця. Це також стосується і тих, хто не користується газом, але не хочуть офіційно його відключати.

Чого чекати від тарифів на електроенергію в січні 2024 року

Кабінет міністрів розглядає можливість збільшення вартості електроенергії на 15%, але на цей час конкретного рішення з підвищення вартості світла наразі немає. Тому, з 1 січня 2024 року, тарифи на електроенергію для населення залишаться без змін та складатимуть 2,64 грн за кВт-год.

Чи стримає мораторій підвищення ціни на комунальні послуги у 2024 році

Українцям варт бути готовими до збільшення вартості тарифів на гарячу воду, газ та опалення. Однак це відбудеться не раніше ніж у 2025 році, а тому, у наступному році, тарифи на ці послуги залишаться для українців на поточному рівні. За даними НБУ, відмова від підвищення тарифів сприятиме стримуванню інфляції та зменшенню зростання цін.

"Її буде стримувати дія мораторію на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та теплопостачання. Відтермінування, за припущеннями цього прогнозу, буде скасовано лише у 2025 році", — йдеться в прогнозі Національного банку України.

Однак зазначається, що після скасування мораторію уникнути підвищення цін на комунальні послуги не вдасться. Це буде невід'ємною частиною процесу, а тарифи будуть адаптовані до ринкових умов.

Раніше ми писали, як за рік змінилася вартість комунальних послуг для населення України, а також чи варто готуватись до підвищення вартості електроенергії з 1 січня 2024 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі