Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Стосується кожного: що буде з тарифами на комунальні послуги в грудні

Розповідаємо, як зміниться вартість житлово-комунальних послуг в грудні 2023 року, та до яких тарифів готуватись українцям в наступному році

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Тарифи поки не планують переглядати

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Питання зростання тарифів на житлово-комунальні послуги дуже болюче для більшості українців, а особливо гостро воно постає в період опалювального сезону. В уряді запевнили, що до кінця 2023 року збільшення вартості житлових послуг очікувати не варто, чого не можна сказати про наступний рік.

Про те, скільки будуть платити українці за комуналку в грудні 2023 року, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Прем’єр міністр України Денис Шмигаль запевнив, що в цей осінньо-зимній період вартість газу, гарячої води та опалення для населення залишиться без змін. Ціна за один кубометр блакитного палива для побутових споживачів складатиме 7,96 грн, а декому з громадян вдасться додатково заощадити на доставці газу.

Вартість водопостачання та водовідведення спробували підвищити в липні 2023 року. Послуги водоканалів могли зрости на 32%, але через гостру критику такого рішення з боку уряду України, його вирішили скасувати. Відтак, тарифи на воду залишились на попередньому рівні.

Тарифи на електроенергію останній раз збільшували 1 червня 2023 року. На думку голови Комісії з регулювання ринку енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Костянтина Ущаповського, подальше підвищення вартості електроенергії — неможливе, щонайменше до закінчення опалювального сезону. Тому в грудні, українці будуть платити по 2,64 грн/кВт•год.

Які тарифи на комунальні послуги будуть в 2024 році

Вартість деяких послуг переглянуть у наступному році. Подорожчати можуть:

  • холодна вода — орієнтовно на 50%;
  • гаряча вода та тепло — залежно від регіону вартість може зрости від 30 до 50%;
  • газ — буде дорожчати поступово, у два етапи. Спершу ціна збільшиться до 11 — 13 гривень за кубометр, а потім — до 15 гривень.

Ціну на електроенергію в 2024 році теж можуть збільшити, але підійдуть до цього питання виважено та відповідально. За словами голови НКРЕКП Костянтина Ущаповського, тарифи на світло можуть підвищити максимум на 15%, приблизно до 3 гривень за кіловат-годину.

Однак з цим не погоджуються профільні експерти. На думку експертки з житлово-комунальних програм Тетяни Бойко, ціна на електроенергію повинна була б вирости на 50%, а голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко переконаний, що у 2024 році споживачі платитимуть за світло 5 — 6 грн за кіловат-годину.

Раніше ми розповіли, що буде з тарифами, якщо Україна перейде до ринкового ціноутворення, а також коли знову переглянуть тарифи на світло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.