Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Електроенергія для населення стане дорожчою: коли українцям чекати на нові тарифи

Розповідаємо, чи варто готуватись до підвищення вартості електроенергії для населення з 1 січня 2024 року

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на світло переглянуть в наступному році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Питання тарифів на комунальні послуги дуже важливе для більшості українців, а в період опалювального сезону воно особливо актуальне. Саме тому, в Міністерстві енергетики України запевнили українців, що з 1 січня 2024 року збільшення вартості електроенергії для населення не передбачається.

Про це повідомила прес-служба Міненерго в Telegram.

Голова НКРЕКП Костянтин Ущапівський повідомив, що комісія буде пропонувати певні рішення щодо підвищення вартості електроенергії після опалювального сезону. Однак всі майбутні кроки щодо тарифів на світло будуть обговорюватись з громадськістю, а вже потім ухвалюватимуть рішення.

"Думаю, ми будемо пропонувати якісь рішення, але вони будуть проходити всю процедуру: від громадських обговорень, де ми будемо вислуховувати всі сторони, до ухвалення остаточного рішення", — заявив Костянтин Ущапівський

На думку голови НКРЕКП, щоб успішно пройти осінньо-зимовий період, про підвищення тарифів в цей час не може бути й мови. Хоча з 1 січня і потрібно робити розрахунки, але наступний крок повинен бути виваженим, а зростання вартості не більше ніж на 15%.

"Так, коли перший крок буде зроблений, це треба обговорювати із суспільством. До речі, на початку війни був запроваджений мораторій на підвищення тарифів на газ і тепло. А чому саме на газ і тепло? Чому не на електрику або воду? Я не можу відповісти", — повідомив Костянтин Ущапівський.

Останнього разу тарифи на електроенергію для населення переглянули 1 червня, та зафіксували його до 31 грудня 2023 року включно на рівні 2,64 грн за кВт.

Як може змінитись вартість розподілу електроенергії у 2024 році

Послуга з передачі електроенергії НЕК "Укренерго" може подорожчати на 22,2% з 1 січня 2024 року. Новий тариф складатиме 592,89 гривні за мегават-годину, але він міг би бути ще більшим. За розрахунками Укренерго, в наступному році вартість передачі електроенергії мала становити 785,44 гривні за мегават-годину, але за оновленими розрахунками він може становити 619,84 або 709,84 гривні за мегават-годину.

Зараз тариф на передачу електроенергії становить 485,10 гривні за мегават-годину, а вартість диспетчерського управління — 95,54 гривні за мегават-годину.

Раніше ми писали, що буде з тарифами на комунальні послуги в Україні, а також як українці можуть обміняти свої лампочки розжарювання на сучасні енергоощадні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.