Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Мораторій стримає ціни? Чи підвищяться тарифи на комуналку у 2024 році

В Україні очікується певна динаміка в цінах на комунальні послуги, але відбуватиметься це без різкого удару по гаманцях громадян

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

За прогнозом НБУ, тарифи на комуналку зростуть у 2025 році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні населенню належить готуватися до певних змін у сфері комунальних послуг. Варто очікувати підвищення тарифів на гарячу воду, газ та опалення. Проте, це відбудеться не раніше ніж у 2025 році, завдяки мораторію на комунальні тарифи. У 2024 році українці продовжать сплачувати за ці послуги за поточними розцінками.

Про це йдеться в прогнозі Національного банку України (НБУ).

Відмова від підвищення тарифів на комунальні послуги протягом цього періоду, як зазначено в прогнозі НБУ, сприятиме стримуванню адміністративної інфляції та зменшенню зростання цін.

"Її буде стримувати дія мораторію на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та теплопостачання. Відтермінування, за припущеннями цього прогнозу, буде скасовано лише у 2025 році", – йдеться в прогнозі регулятора.

Попри соціальну значущість тарифів і вплив на Кабінет Міністрів, після скасування мораторію уникнути підвищення тарифів не вдасться. Це буде невід'ємною частиною процесу, і їхні рівні будуть адаптовані до ринкових умов.

Важливо відзначити, що хоча в майбутньому передбачається підвищення тарифів, різкого стрибка цін не буде. За висновками експертів, цей процес буде поетапним, з внесенням невеликих змін на кілька етапів. Це дозволить уникнути раптового впливу на бюджет громадян та надасть їм можливість поступово адаптуватися до нових умов.

Що чекає на українців у 2024 році

Редакція сайту Pro Гроші поцікавилася в голови Спілки споживачів комунальних послуг України Олега Попенка, що буде відбуватися з тарифами на комунальні послуги в наступному році. І, він пояснив, що точних прогнозів ще немає. Однак, загалом прогнозується зростання цін на комунальні послуги.

Важливими факторами, які вплинуть на це підвищення, є перегляд цін на газ та підвищення тарифів на електроенергію. Ці зміни позначаться на вартості опалення та гарячої води.

Попенко також зауважив, що підвищення тарифів на електроенергію, зокрема для бізнесу, вплине на тарифи водоканалів, що може призвести до масового підвищення тарифів на комунальні послуги у 2024 році.

Найсуттєвішим чинником, що впливає на підвищення тарифів, є наростаючий борг населення. Навіть із системою субсидій значна частина громадян не в змозі повністю розрахуватися за комунальні послуги.

Раніше ми писали, чи можуть отримати українці субсидію в грудні. Також пропонуємо дізнатися, чому українці можуть отримати ще одну платіжку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.