Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Нові комунальні тарифи для українців: яка послуга подорожчала найбільше

Розповідаємо, як за рік змінилася вартість комунальних послуг для населення України

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як змінилась вартість комуналки

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

За період з листопада 2022 року по листопад 2023 відчутно подорожчали житлово-комунальні послуги. В середньому тарифи збільшились на 13%, а одна з послуг взагалі коштує дорожче на 69,7%.

Про те, як змінилась вартість комуналки, повідомили в Держстаті.

Найбільше в ціні виросла електроенергія, для споживачів тариф зріс на 69,7% та складає 2,64 грн за 1 кВт-год. До червневого підвищення, залежно від обсягів споживання, українці платили:

  • 1,44 грн за 1 кВт-год при споживанні до 150 кВт-год на місяць;
  • 1,68 грн/кВт-год при споживанні понад 150 кВт-год на місяць.

Окрім електроенергії, в сторону збільшення було переглянуто вартість таких послуг:

  • прибирання сміття виросло на 8,7%;
  • вартісність утримання та ремонт житла збільшилась на 3,9%;
  • незначного збільшення зазнали послуги з управління багатоквартирними будинками — на 2,7%;
  • каналізація – на 0,7%;
  • водопостачання здорожчало на 0,8%.

Які тарифи не зазнали змін

Хоча і більшість комунальних послуг подорожчали, деякі тарифи для населення залишились без змін. Мова йде про вартість природного газу, опалення та гарячу воду. Оскільки більшість українців є клієнтами Нафтогазу, для них вартість блакитного палива все ще складає 7,96 грн за кубометр.

Відповідно, при споживанні 9,9 кубометра на місяць (соцнорма на три особи, тільки плита) за газ потрібно буде заплатити 78,8 грн. Також слід враховувати плату за послугу з доставки газу, яка відрізняється у різних регіонах України.

Коли українцям чекати на підвищення вартості електроенергії

За словами голови НКРЕКП Костянтина Ущаповського, підвищення тарифів на електроенергію до кінця опалювального сезону не планується. Однак після його завершення, певні кроки щодо зміни вартості світла можливі, але й вони будуть обговорюватись з громадськістю, а вже потім ухвалюватимуться.

"Думаю, ми будемо пропонувати якісь рішення, але вони будуть проходити всю процедуру: від громадських обговорень, де ми будемо вислуховувати всі сторони, до ухвалення остаточного рішення", — запевнив голова НКРЕКП.

За його словами, для проходження осінньо-зимового періоду тариф на світло збільшувати не варто, але з 1 січня потрібно робити розрахунки. При цьому Костянтин Ущаповський переконаний, що наступний крок повинен бути виваженим, а зростання ціни на електроенергію не повинно бути більшим ніж на 15%.

Раніше ми писали, коли українці отримають нові тарифи від Укрзалізниці, а також чому зростуть тарифи на комуналку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.