Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Чому так важко розбагатіти – українцям розсекретили силу "грошових блоків"

Фінансові труднощі часто є проекцією внутрішніх переконань, від яких необхідно вчасно позбутися

Фото: УНІАН, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Українцям потрібно позбутися грошових блоків, щоб "привабити" багатство

Фото: УНІАН, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Люди, які не можуть впоратися з фінансовими проблемами, традиційно звинувачують у власних негараздах зовнішні обставини. Наприклад, відсутність вигідних вакансій на ринку праці чи жадібне керівництво. Втім зазвичай перепоною до багатства є внутрішні переконання чи так звані "грошові блоки".

Що це таке та як позбутися бар’єрів, розповіла фінансистка Наталія Рудевіч.

Вона зазначила, що рух до фінансового успіху багато в чому залежить від психологічних установок, які тягнуться шлейфом за людиною ще з дитинства чи підліткового віку. Аби змінити грошові переконання, необхідно визначити блок на рівні безсвідомого та закріпити результат на рівні матерії. Іншими словами – спроектувати думки на реальне життя.

"Наприклад, формулювання "я негідна великих грошей" – це про ваше "я гідна-негідна", тобто глобально тут проблеми проявленості, неможливості заявити про свої потреби", – зазначила експертка.

Одна сторона медалі – це сором’язливість, страх захищати свої інтереси і заговорити про бажання. Тобто низька самооцінка, яка здебільшого є результатом жорстокого виховання. Наприклад, якщо дитина виявила сильну емоційність, але цей імпульс батьки пригнітили, не дозволяючи вільно висловитися.

Тож у дорослому віці люди відмовляються від інстинкту самозбереження через хибні захисні переконання:

  • "я не заслуговую";
  • "я недостатньо гарний";
  • "краще не висовуватись".

З іншого боку, існує надмірна самооцінка, яка змушує людину витрачати кошти на дорогі речі, але приносить насолоду самоствердження. Цей блок характеризується сильними невиправданими ризиками і звучить як "подивись, скільки я можу дозволити собі втратити".

Аби позбутися фінансових проблем, необхідно встановити причинно-наслідковий зв'язок і пропрацювати психологічну установку:

"Часто ми конфлікти компенсуємо, створюючи собі грошові проблеми, але за хибними переконаннями ховаються страхи, негативні асоціації, проекції низької чи надто високої самооцінки", – констатувала Наталія Рудевіч.

Як стати фінансово грамотним

Раніше ми розповідали, що більшість проблем із грошима виникають через нестачу фінансової грамотності. Це відсутність базових знань, які здатні допомогти ефективному керуванню власним капіталом. Українці можуть скористатися такими порадами, аби покращити ситуацію:

  • читати книги, дивитися відеоуроки та проходити онлайн-курси для ознайомлення з основами;
  • використовувати спеціальні мобільні додатки для контролю особистого бюджету;
  • консультуватися у фахівців щодо планування пенсії, покриття податків, страхування та інших фінансових питань;
  • ознайомитися з поверхневими поняттями, зокрема, інфляція, відсоткова ставка, реструктуризація та ін.;
  • дослідити інвестиційні ринки, щоб сформувати бачення шляхів до потенційного збагачення.

Також не завадить навчати дітей фінансовій грамотності з малечку, щоб позбавити їх схожих проблем у майбутньому. Показуйте малечі приклад і самі вчіться ефективному плануванню, аби досягти бажаного рівня достатку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як зібрати інвестиційний портфель і забезпечити фінансову незалежність своїй дитині. Також ми повідомляли, скільки нових мільйонерів з'явилось у 2023 році в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.