Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Бум ліків проти ожиріння: акції яких компанії опинилися в зоні ризику

Інвестиційний експерт детально розповів про вплив зростання попиту на препарати для схуднення на фондовий ринок

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Великий попит на ліки проти ожиріння неабияк впливає на фондовий ринок

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Швидке зростання попиту на препарати для схуднення GLP-1, і як наслідок збільшення цін, вже призвело до серйозних змін та перерозподілу на фондовому ринку. Довгостроковий вплив цих препаратів на здоров’я людей вплине на сектори економіки й відповідно на ціну акцій компаній.

Мільйони американців вже готові колективно скинути сотні мільйонів кілограмів ваги протягом наступного десятиліття, і при цьому витрачають мільярди доларів. Особливу увагу привертають такі препарати, як Ozempic, Wegovy та Mounjaro.

Детальніше про компанії та їхній вплив на цінні папери розповів інвестиційний експерт Володимир Стойко.

Виробники і їхній вплив на фондовий ринок


Виробником препаратів Ozempic та Wegovy є європейська компанія Novo Nordisk NYSE:NVO з Данії, вартістю $545 млрд. Ozempic — це дієвий препарат для схуднення та боротьби з діабетом 2 типу, а Wegovy — препарат для лікування ожиріння у дорослих та підлітків віком від 12 років.

Минулого року Novo Nordisk заявила, що додаткові випробування препаратів Ozempic і Wegovy показали, що активний інгредієнт семаглутид, може допомогти людям з нирковою недостатністю.

Виробником препарату GLP-1 Mounjaro для боротьби з ожирінням та діабетом є американська компанія Eli Lilly NYSE:LLY вартістю $680 млрд.

Потенційні зміни на ринку


Широкомасштабний вплив препаратів GLP-1 на здоров’я пацієнтів в майбутньому може змінити весь ринок. У першу чергу змін зазнають сектори охорони здоров’я та споживчий. Такі медичні розробки змінять ландшафт: по-перше, люди їстимуть менше, а отже, менше потребуватимуть лікування симптомів, пов’язаних з ожирінням та іншими супутніми хворобами.

Вплив на фондовий ринок


Оскільки компанії, які виробляють препарати для схуднення, стають все більш помітними, вони вже сигналізують про нове лідерство на фондовому ринку.

  • Novo Nordisk NYSE:NVO зросла за рік на 69%, і такі результати навіть вплинули на курс валют та процентні ставки Данії.
  • Eli Lilly NYSE:LLY зросла на 126% за рік і зараз є восьмою найбільшою компанією в індексі S&P 500.

За оцінками JPMorgan ринок ліків GLP-1 може коштувати $100 млрд у довгостроковій перспективі, а до 2030 року Eli Lilly і Novo Nordisk отримуватимуть щорічний дохід у $50 млрд.

Позитивний ефект на собі також зможуть відчути постачальники та дистриб'ютори препаратів GLP-1: Thermo Fisher NYSE:TMO, McKesson NYSE:MCK і Cencora NYSE:COR. Ефективніше худнути допоможуть фізичні вправи та здоровий спосіб життя; в цьому зможуть допомогти фітнес та спортивні бренди, як от Nike NYSE:NKE, Lululemon NASDAQ:LULU та Planet Fitness NYSE:PLNT.

Ще одним потенційним переможцем можуть стати авіакомпанії. Аналітик Jefferies Financial, Шейла Ках’яоглу підкреслила, що дві третини дорослих мають надлишкову вагу, а одна третина страждає ожирінням. Якщо достатньо людей скористаються препаратами GLP-1 для схуднення, це дозволить авіакомпаніям значно заощадити на витратах на паливо. Серед бенефіціарів можуть бути Ryanair NASD:RYAAY, Delta Air Lines NYSE:DAL, Southwest Airlines NYSE:LUV та United Airlines NASD:UAL.

Зворотний ефект від популяризації препаратів GLP-1 вже відчувають на собі виробники ліків і пристроїв для лікування хронічних захворювань, пов’язаних з ожирінням, діабетом та навіть апное.

Ранні дані показують, що пацієнти, які приймають препарати GLP-1, менше страждають від проблем, пов’язаних з апное уві сні. Це може знизити попит на апарати CPAP, які продають Inspire Medical NYSE:INSP і ResMed NYSE:RMD, і за останній рік їхні акції впали на 15-30%. Виробники систем доставки інсуліну, такі як Insulet NASD:PODD і Tandem Diabetes Care NASD:TNDM, вже втратили близько 40% вартості за рік.

"Якщо більше немає стільки пацієнтів з інтенсивним діабетом другого типу, яким потрібно приймати інсулін, то не потрібна й інсулінова помпа для введення інсуліну в організм", — сказав Аналітик Baird Джефф Джонсон.

Дані випробувань також показують, що препарати GLP-1 знижують шанси серцевих нападів та інсульту, що може обтяжити виробників пристроїв серцевих клапанів, які націлені на різні форми серцевих захворювань.

Також ефект препаратів GLP-1, які допомагають пацієнтам втрачати вагу, змушуючи їх швидше відчувати ситість, поширився і на харчові компанії. Опитування Morgan Stanley 300 пацієнтів, які приймали препарати, показало, що щоденне споживання калорій знизилося на 20-30%, а останні коментарі Walmart свідчать про те, що клієнти, які приймають ліки, вже купують менше їжі.

GLP-1 і майбутнє: вплив на глобальну економіку та систему охорони здоров'я

Роздрібні продавці продуктів харчування, такі як Costco NASD:COST та Walmart NYSE:WMT, вже відчувають на собі тиск. А компаніям "нездорової" їжі, таким як Coca-Cola NYSE:KO, PepsiCo NASD:PEP та McDonald's NYSE:MCD, слід подумати про менші порції, свіжі інгредієнти або відмовитися від нездорових брендів, оскільки препарати для схуднення набувають популярності.

Вплив препаратів для схуднення відчули також компанії ресторанного бізнесу Toast NYSE:TOST, Domino's Pizza NYSE:DPZ, Krispy Kreme NASD:DNUT і Yum Brands NYSE:YUM, які є основою мережі ресторанів швидкого харчування KFC.

За даними Goldman Sachs, зростання ожиріння має величезний вплив на світову економіку. За оцінками банку, ожиріння коштує тільки системі охорони здоров’я США $170 млрд на рік. А до 2035 року наслідки хронічного захворювання можуть призвести до падіння світового ВВП на $4 трлн.

Новий клас препаратів для схуднення GLP-1 має потенціал покращити загальний стан здоров’я населення планети, що призведе в першу чергу до значної економії для системи охорони здоров’я. Разом з тим, якщо значна частина населення почне вживати ліки, які зменшують споживання, що станеться зі світовою економікою, яка в основному керується споживанням?

Сукупність всіх цих факторів, як позитивних, так і негативних, та розуміння процесів в економіці, дають широкий спектр можливості для інвесторів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.