Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Часу залишилось зовсім мало: яку виплату можна отримати тільки до 31 грудня

Право на компенсацію мають лише ті фізичні особи, які офіційно працевлаштовані та сплачують податки з заробітної плати

Фото: Unsplash, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Студентам повертають частину коштів, витрачених на навчання

Фото: Unsplash, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

В Україні студенти-контрактники, а також батьки, діти яких перебувають у приватних садках, можуть скористатися правом на податкову знижку. Це компенсація частини коштів, витрачених на оплату навчання за рік. Але далеко не кожен студент може розраховувати на виплату.

Про це йдеться на сайті Державної податкової служби України.

Звернутися за знижкою можуть тільки фізичні особи, які мають офіційну роботу і сплачують податки з заробітної плати. Причому заяву приймають як від студентів, так і від їхніх батьків. Необхідно подати документи до 31 грудня того року, який слідує за звітнім. Іншими словами, у 2023 році відбувається компенсація витрат за 2022 рік.

Розмір податкової знижки визначений і не залежить від вартості навчального року – 18%. Тобто студентам державних, комунальних і приватних закладів освіти повертають ПДФО (податок на доходи фізичних осіб). Якщо оплата становила 20 000 грн, то на рахунок заявника повернуть 3 600 грн. Але ці витрати необхідно підтвердити відповідною квитанцією та копією договору.

Від студентів-контрактників або родичів першого ступеня споріднення вимагають такий пакет документів для затвердження податкової знижки:

  • декларацію про майновий стан і доходи;
  • копію паспорта громадянина;
  • копію ідентифікаційного коду;
  • копію паспорта здобувача освіти;
  • довідку про період навчання та сплачену суми коштів;
  • копію квитанції про оплату;
  • довідку про зарплату за звітний період і суми податків;
  • довідку про склад сім’ї з органу місцевого самоврядування;
  • копію документа з реквізитами для перерахування вартості навчання;
  • копію договору про навчання.

Подати документи потрібно у територіальний орган ДПС. Коли податкову знижку затвердять, гроші надійдуть на банківський рахунок заявника або поштовим переказом на адресу, вказану в звітній декларації. На розгляд і виплату компенсації дається 60 календарних днів.

Студентів хочуть працевлаштовувати на обов’язковій основі

В Україні мають намір серйозно реформувати освітню сферу. Головні зміни стосуватимуться студентів закладів вищої освіти на бюджетній формі навчання. Передбачається, що безплатне здобуття освіти доведеться відпрацьовувати, причому в прямому сенсі.

Молодь планують відправляти на роботу після отримання пропозиції від роботодавця. Якщо студент відмовиться укласти договір, його можуть позбавити права на бюджетне місце. А після підписання документу йому треба протягом трьох років виконувати посадові обов'язки.

Такі пропозиції закладуть у новий законопроєкт від Міністерства освіти і науки України. На думку ініціаторів, зміни дозволять позитивно реформувати систему бюджетного фінансування навчання.

Раніше сайт Pro Гроші писав про 50 тис. грн на навчання та оздоровлення і розповідав, хто з українців може отримати таку допомогу. Також ми повідомляли, що деяких студентів можуть залишити без стипендії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.