Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Декларації українців здивували: скільки нових мільйонерів з'явилось у 2023 році

Розповідаємо, яка кількість українців задекларувала доходи на суму понад 1 мільйон гривень у 2023 році

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні побільшало мільйонерів

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

За підсумками 2023 року громадяни України подали 266 000 декларацій про майновий стан та доходи, а сума задекларованого доходу становить 147,92 млрд гривень. При цьому лише мільйонери заплатили до бюджету 2,75 млрд грн податку на доходи фізосіб та 526,5 млн грн військового збору.

Про це повідомив голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

У повідомленні зазначається, що значна частина декларацій, а саме 112 тисяч, була подана у зв’язку із використанням права на податкову знижку. Сума податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету становить 444,08 млн гривень.

Окрім того, у 2023 році на 2 863 або на 16% збільшилась кількість декларацій на суму понад 1 мільйон гривень. Відповідні дані у своїх деклараціях вказали 12 374 людини.

"Податкові зобов’язання по податку до сплати в бюджет такими "мільйонерами" визначено у сумі 2 756,0 млн грн, по військовому збору – 526,5 млн гривень", — йдеться у повідомленні.

Загалом, за результатами декларування доходів фізичними особами, минулого року сплачено:

  • 4 539,02 млн грн — податку на доходи фізичних осіб;
  • 946,09 млн грн — військового збору.

Коли в Україні запровадять прогресивну шкалу оподаткування фізичних осіб

На думку голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, прогресивна шкала – це гарна ідея, однак її реалізація неможлива під час війни. Спочатку потрібно пройти перший етап, який передбачає:

  • діджиталізацію;
  • антикорупційні заходи в податкових і митних органах.

"Прогресивну шкалу можуть запровадити, коли процес заповнення декларації стане дуже, дуже простим та доступним і не буде нікого напружувати. Податкова вже здійснює передзаповнення декларацій платників, але цей процес потрібно вдосконалювати", — переконаний політик.

Він також пригадав позитивний американський та європейський досвід, адже в багатьох країнах світу немає єдиної ставки податку, все залежать від заробітку. А тому прогресивну шкалу можна назвати справедливим підходом до оподаткування.

Раніше ми писали, скільки податків повинні платити ФОПи у 2024 році, а також чому Кабмін дозволив перенести частину податкових даних українців за кордон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.