Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долар не сходить з дистанції: який курс встановили обмінники в Україні

Розповідаємо, скільки коштує американський долар та що відбувається на українському валютному ринку

Фото: НБУ, УНІАН, molbuk.ua. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в обмінниках трохи впав 23 листопада

Фото: НБУ, УНІАН, molbuk.ua. Колаж: Pro Гроші

Цього тижня долар не вражав українців неочікуваними злетами або падіннями, що говорить про характерну стабільність валютного ринку. Відбуваються традиційні копійчані коливання, але вони не дають американській валюти виходити за встановлені межі. Обмінники та чорний ринок йдуть майже пліч-о-пліч.

Сайт Pro Гроші розповідає, який курс долара в Україні станом на 23 листопада.

Курс долара в обмінниках

Перша половина поточного тижня видалася відносно рівною з точки зору курсових коливань. Різниця між попередніми показниками становить не більше 5 копійок, хоча на вихідних відбулося незначне дорожчання долара. Українці можуть купити і продати американську валюту в четвер за:

  • купівля – 37,65 грн/дол.;
  • продаж – 37,73 грн/дол.

Коливання курсу долара в обмінниках за тиждень
Коливання курсу долара в обмінниках за тиждень
Фото: Мінфін

Що відбувається на чорному ринку

Різниця в купівлі з обмінними пунктами становить лише 5 копійок, у продажу – взагалі 2 копійки. Тобто українці не мають значної вигоди у користуванні послугами чорного ринку валют, натомість вони ризикують отримати фальшиві купюри. Станом на 10:30 ранку курс долара такий:

  • купівля – 37,70 грн/дол.;
  • продаж – 37,75 грн/дол.

Експерти запевняли, що листопад не відзначиться непередбачуваними подіями, отже на курсову стабільність нічого не вплине. Втім завжди існує місце для несподіванок, тому бажано не чекати кращих часів, а конвертувати відкладені заощадження у долари, якщо ви не плануєте витрачати гривні найближчим часом.

Як українці впливають на курс іноземних валют

Раніше журналісти Pro Гроші розпитували доктора економічних наук Олексія Плотнікова, чи може населення країни змінювати курс долара. Насправді, через деякі вчинки вартість валюти дійсно може коливатися. Зокрема, одним із таких факторів є великий ажіотаж. Різке збільшення попиту на американські гроші здатне дискредитувати та ослабити гривню.

"Крім того, важливо враховувати явище, відоме як "втеча від гривні". Коли громадяни отримують зарплату та миттєво конвертують її в іноземну валюту з різних причин, це також ослабить нашу гривню", – зауважив Плотніков.

Загалом зміна курсової спрямованості виникає через одночасну масову конвертацію валюти, інвестиції та зберігання заощаджень у доларах, збільшення чи зменшення обсягів експорту, рівень зацікавленості міжнародних компаній у вкладанні коштів тощо.

Фінансова поведінка українців може створювати певний вплив на валютний ринок, причому не завжди є потреба в колективному сприянні. Інколи достатньо індивідуальних дій.

Раніше сайт Pro Гроші писав про ексцеси валютного ринку та розповідав, як долар здивував українців цього тижня. Також ми повідомляли, який офіційний курс євро, злотого та долара встановив НБУ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.