Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долар вгамується? Що чекати від курсу наступного тижня

Заслужений економіст України розповів, чи варто українцям готуватися до нових сюрпризів від іноземної валюти

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Фінансист розповів, що буде відбуватися на валютному ринку з 15 по 21 січня

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Український валютний ринок тривалий час демонстрував постійне зростання курсу долара. Проте на цьому тижні починаючи зі середи 10 січня, почалася несподівана тенденція – американська валюта подешевшала. У п'ятницю навіть можна було спостерігати курсові показники, які востаннє встановлювалися у 2023 році. Тому виникає питання, чи буде долар дешевшати й наступного тижня.

Розібратися з цим редакція сайту Pro Гроші вирішила за допомогою доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова.

Що відбуватиметься з курсом долара наступного тижня


Фінансист вважає, що в період з 15 по 21 січня українцям не варто очікувати радикальних змін на валютному ринку.

Ймовірно, що поточна ситуація залишиться стабільною, – зазначив Олексій Плотніков.

Він додав, що курс долара вірогідно залишатиметься на поточному рівні, якщо Національний банк України не прийме рішення щодо зміни офіційної вартості іноземної валюти. В іншому випадку можливі зміни й в обмінних пунктах та на чорному ринку.

Що може вплинути на український валютний ринок


За словами Олексія Плотнікова, якщо не відбудеться значущого підвищення офіційного курсу долара з боку НБУ, ймовірно, ситуація залишиться стабільною.

Крім того, ми очікуємо позитивні новини від Сполучених Штатів Америки та Європи. Я думаю, що це певною мірою буде вгамовувати той ажіотаж, який, можливо, був на готівковому ринку.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Однак, коли його запитали, чи можливе покращення в обмінному плані, економіст висловив обережність.

Не думаю, що можливе яке-небудь суттєве покращення. Йдеться, в першу чергу, про стабілізацію та зупинку зростання курсу долара, – роз'яснив фінансист.

Плотніков також наголосив, що ситуація з курсом євро виглядає подібно до долара, оскільки ця іноземна валюта прив'язана до американської.


Отже, наразі немає вагомих підстав чекати радикальних змін у курсі долара наступного тижня. Майбутні рішення НБУ та події у світовій економіці можуть вплинути на подальший розвиток ситуації. Тому важливо бути уважним та відстежувати події, щоб при необхідності вчасно приймати відповідні фінансові рішення.

Раніше ми повідомляли, чи можуть в Україні повернути фіксований курс долара. Також пропонуємо дізнатися, що відбуватиметься на валютному ринку у 2024 році. Більше про курс долара в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.