Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Допомога при вагітності та пологах: хто може отримати та які суми виплачують

Для отримання грошового забезпечення необхідно вчасно звернутися до відповідного органу з заявою та пакетом документів

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українкам передбачені виплати при вагітності та пологах

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні передбачена соціальна допомога у зв’язку з вагітністю та пологами. Її можуть отримати жінки певних категорій, які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Про це йдеться у законі "Про державну допомогу сім'ям з дітьми".

Виплати призначають після звернення у ЦНАП, виконавчі комітети міських і сільських рад, структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних державних адміністрацій. Право грошового забезпечення мають вагітні жінки, в тому числі – неповнолітні особи, які:

  • служать у Збройних силах України, СБУ, розвідці тощо – 100% заробітної плати;
  • втратили роботу через ліквідацію підприємства – 100% середньомісячного доходу;
  • зареєстровані у державній службі зайнятості – розмір мінімальної допомоги з безробіття;
  • не працюють – 25% місячного прожиткового мінімуму;
  • займають посади аспіранток, докторанток або клінічних ординаторок – суму місячної стипендії;
  • навчаються у закладах вищої освіти та професійно-технічних закладах – суму місячної стипендії;
  • є суб’єктами підприємницької діяльності, але не сплачують страхові внески (ЄСВ) для призначення допомоги з тимчасової втрати працездатності – 25% місячного прожиткового мінімуму.

Претенденткам на соціальні виплати необхідно зібрати пакет документів і відправити поштою або в електронному варіанті відповідальним органам. Надання послуги є повністю безплатним, а рішення затверджується впродовж 10 календарних днів.

Список необхідних документів включає:

  • заяву про надання фінансової підтримки за формою, затвердженою Міністерством соціальної політики;
  • паспорт громадянина;
  • ідентифікаційний код платника податків;
  • довідку з банку про відкриття спеціального рахунку;
  • довідку за формою № 147/о (інформація про медичний висновок);
  • одну з довідок, залежно від індивідуальної ситуації – з основного місця роботи чи навчання, про ліквідацію підприємства чи з центру зайнятості.

До речі, соціальна допомога також передбачена при народженні чи усиновленні дитини. Грошові виплати від держави призначають матерям, які виховують дітей самостійно, багатодітним родинами, дітям з інвалідністю і сиротам.

Сім’ї з дітьми можуть отримати соціальну податкову пільгу

Відповідно до Податкового кодексу України батьки, які виховують неповнолітніх дітей, можуть платити менші суми в державний бюджет. Точніше, роботодавці будуть віднімати певні суми від ПДФО, виплачуючи співробітникам більшу заробітну плату.

Право на так звану податкову соціальну пільгу мають родини, дохід яких не перевищує гранично допустимий. Для розрахунку необхідно помножити прожитковий мінімум (2 684 грн станом на 2023 рік) на коефіцієнт 1,4. Потім варто отримане значення помножити на кількість дітей у сім’ї. Цей граничний розмір доходу буде індивідуальним для конкретного претендента на допомогу.

Щоб дізнатися, яку суму віднімуть від неоподаткованого доходу, потрібно взяти половину прожиткового мінімуму та помножити на кількість дітей. Звернення необхідно подати своєму роботодавцеві, який передасть документи органам влади.

Раніше сайт Pro Гроші писав, за що українцям не треба платити у пологовому будинку. Також ми повідомляли про соціальну допомогу для осіб з інвалідністю з дитинства і розповідали, які виплати можна отримати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.