Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Геніальний хід або магія інвестицій: як "ДТЕК Енерго" знизила боргове навантаження

Інвестиційна експертка поділилася, який інструмент використала компанія, аби заощадити свої кошти

Фото: ДТЕК/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експертка розповіла про голландський аукціон

Фото: ДТЕК/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Останнім часом збільшується інтерес інвесторів до облігацій, і вони починають розглядати різні способи заробітку на цьому виді активів. DTEK Holdings Limited, зокрема, вже втретє викуповує свої єврооблігації "ДТЕК Енерго" з погашенням у 2027 році та ставкою купона 7,0/7,5%, за допомогою прийому заявок на голландський аукціон.

Інвестиційна експертка Олеся Твердохліб розповіла про приклад цікавої операції, яка дозволила емітенту заощадити кошти та зменшити боргове навантаження.

Ефективність голландського аукціону для викупу цінних паперів


Війна призвела до суттєвого падіння вартості на різні інвестиційні активи в Україні. Не стали винятком і облігації "ДТЕК Енерго", які значно втратили в ціні, що відкрило для емітента вигідну можливість. DTEK Holdings Limited скористався моментом і, шляхом проведення голландського аукціону, викупив частину облігацій.

Голландський аукціон — це тип відкритого аукціону, де вартість товару (у цьому випадку, облігацій) знижується від початкової ціни, доки не буде досягнуто рівня, при якому покупець вважає ціну прийнятною. Голландські аукціони часто використовуються для продажу цінних паперів, таких як облігації, тобто для розміщення цінних паперів серед інвесторів.

Проте, як зазначила експертка, голландський аукціон може використовуватися не лише для видачі нових цінних паперів, але і для викупу вже наявних в обігу цінних паперів компанією, яка вирішує їх придбати у своїх інвесторів. Саме так і роблять у DTEK Holdings Limited.

Процедура викупу наявних цінних паперів через голландський аукціон


  1. Повідомлення про викуп. Компанія оголошує свій намір викупити певний обсяг своїх цінних паперів через голландський аукціон.
  2. Визначення початкової ціни. Компанія встановлює початкову ціну, за якою вона готова викупити свої цінні папери.
  3. Поступове зниження ціни. Ціна цінних паперів починає знижуватися впродовж аукціону. Інвестори можуть подавати свої пропозиції про продаж за будь-якої ціни, яка їм вигідна.
  4. Момент припинення аукціону. Аукціон може бути припинений при досягненні максимальної кількості або за рішенням компанії припинити викуп за певних умов.
  5. Оплата і передача цінних паперів. Інвестори, які погодилися на ціну, отримують від компанії відповідну оплату, і їх цінні папери переходять у власність компанії.

Цей процес дозволяє компанії зменшити кількість цінних паперів в обігу, покращити її капіталові показники, а також може бути використаний для реструктуризації боргового портфеля. Для інвесторів це може бути можливістю продати цінні папери за вигідною ціною та отримати прибуток, — розповіла Олеся Твердохліб.

Деталі угоди

Останній викуп DTEK провели на суму $50 млн. Дату аукціону переносили тричі. 11 жовтня 2023 р. оголосили результати, а виплата клієнтам відбулася 30 жовтня 2023 р.

Завершальні результати тендерної пропозиції: облігації на загальну суму основної суми $82 347 384 для викупу. Сума всіх виплат ціни покупки дорівнює $50 000 000. Таке співвідношення відповідає ціні викупу 60,718% від номіналу. Облігації, які не були виставлені на продаж і не були прийняті для викупу, залишилися в обігу.

За підсумками переговорів із групою утримувачів євробондів "ДТЕК Енерго", компанія збільшила винагороду з 0,75% до 1% за їх згоду на пом'якшення умов за цими паперами та зобов'язалася не зменшувати заявленої суми викупу $50 млн. Крім того, власникам облігацій надається можливість відкликати свою згоду в разі, якщо їхні тендерні пропозиції не будуть ухвалені.

Щодо інвесторів, які тримали облігації, вони мали можливість продати свої активи компанії за 60% від номіналу. Ті, хто хотів короткостроково отримати прибуток, купували ці папери з ринку за ціною близько 54% від номіналу і продавали їх компанії за 60%.

Експертка нагадала, що в попередній раз ДТЕК оголошував подібний тендер у березні 2023 р. спочатку на суму до $30 млн, проте потім збільшив її до $80 млн. У результаті були викуплені єврооблігації на всю цю суму загальним номіналом $181 млн за ціною приблизно 41,33% номіналу.

До цього в грудні минулого року компанія викупила єврооблігації на суму $19,8 млн (при заявленому максимальному обсязі $50 млн) за максимальною ціною викупу 27% номіналу.

На цей час сукупна основна сума непогашених облігацій залишається на рівні $1 млрд 496,874 млн, проте з них облігації "ДТЕК Енерго" належать на суму $271,230 млн.

Мотивація компаній для подібного викупу


  1. Економія на витратах. Купівля облігацій на ринку за їхньою зниженою ціною дозволяє компанії заощаджувати кошти, оскільки вартість придбаних облігацій може бути значно нижчою за їхній номінал. Це сприяє зниженню загальної суми коштів, яку компанія витратить на викуп облігацій.
  2. Управління капіталовкладеннями. Викуп облігацій може бути частиною стратегії управління капіталовкладеннями компанії. Вона може використовувати цей процес для регулювання та оптимізації балансу між власним та запозиченим капіталом.
  3. Підвищення кредитоспроможності. Викуп облігацій може підняти кредитоспроможність компанії в очах кредитних рейтингових агентств. Це може призвести до зниження ставок за кредитами та поліпшення умов для фінансування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.