Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Гроші мобілізованим: де в Україні платитимуть 20 тисяч гривень після призову до війська

Розповідаємо, яке українське місто виплачуватиме своїм мешканцям одноразову грошову допомогу, якщо їх мобілізують до ЗСУ

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Чернігові виплачуватимуть допомогу мобілізованим мешканцям

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Грошова допомога для військовослужбовців – це завжди актуальна тема, особливо в умовах війни. Так, у Чернігові усі мобілізовані у 2024 році отримуватимуть одноразову виплату у 20 тисяч гривень.

Про це повідомила пресслужба міської ради.

Зазначається, що виплата надходитиме зареєстрованим у Чернігові чоловікам, яких мобілізували до війська. 20 тисяч гривень виплачуватимуть з міського бюджету.

Фінансова підтримка надається в рамках єдиної комплексної програми, реалізацію якої забезпечує місто. За інформацією міської влади, у 2024 році Збройні сили України отримають допомогу у розмірі 1 мільярда 586 мільйонів гривень (з міського та державного бюджетів).

До того ж місто у 2024 році планує:

  • забезпечити одноразовою матеріальною допомогою сім’ї загиблих (померлих) захисників та захисниць України у рамках — на це у міському бюджеті передбачили 19 мільйонів 170 тисяч гривень;
  • надавати щомісячну адресна матеріальна допомога для покриття витрат на оплату житлово-комунальних послуг членам сімей загиблих (померлих) захисників та захисниць України — розмір виплат становитиме 500 гривень;
  • виплачувати одноразову грошову допомогу особам, які отримали поранення, контузії, каліцтва під час захисту незалежності, суверенітету, територіальної цілісності під час військової агресії Росії проти України.

Виплати захисникам у Києві

У столиці одноразову грошову допомогу мобілізованим мешканцям виплачують ще з грудня 2023 року, але нещодавно стало відомо, що 30 тисяч гривень нараховуватимуть не тільки тим, кого призвали до армії. Так, місто платитиме захисникам та захисницям, які вже підписали контракт із ЗСУ

Оформити виплати можна у Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), надавши наступні документи:

  • паспорт громадянина України (або ж ID-картку);
  • копії ідентифікаційного коду;
  • виписку про відкриття зарплатного чи соціального рахунку.

Отримані дані надішлють до Департаменту соціальної і ветеранської політики КМДА, який і нараховуватиме одноразову грошову допомогу. Перші виплати очікують вже у лютому.

Чому військовим затримують виплати

Іноді стається так, що військовослужбовці, які захищають державу на фронті, можуть невчасно отримувати гроші за свою службу. Причинами цього є:

  • брак грошей у бюджеті;
  • неналежно сформовані запити на виплату зарплатні військовими частинами.

Також юрист Ростислав Кравець зауважив, що затримувати зарплату можуть й через те, що в основну суму включають додаткові виплати стосовно участі в бойових діях чи перебування в зоні бойових дій. Але ці виплати можуть довго узгоджувати, через що й виникає затримка.

Раніше ми писали, кому у ЗСУ доплачують по 50 тисяч гривень. Також ми розповідали, з чого складається грошове забезпечення українських військовослужбовців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.