Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Крок до фінансової стабільності – куди краще інвестувати у 2024 році

Експерти підкреслили важливість диференціації портфеля та ретельного вибору активів відповідно до індивідуальних цілей та рівня ризику

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерти розповіли, на які інвестиції краще звернути увагу українцям у 2024 році

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вже через кілька днів настане 2024 рік, а це означає, що час прийняти важливі рішення щодо інвестування грошей для максимізації капіталу. І, як стверджують експерти, Україна, з її недооціненими активами та підвищеними ризиками через війну, пропонує інвесторам унікальні можливості для примноження капіталу. Але де шукати вигідні активи?

Куди краще вкласти гроші українцям у 2024 році розповіли учасники конференції "Жити на відсотки".

Оберіть західний підхід до інвестування


Україна поступово стає частиною західної цивілізації, і, за словами Founder & CEO в Investudio Андрія Масло, інвесторам слід брати за взірець портфель західного інвестора. Це означає, що:

  • приблизно четверть капіталу слід вкладати в нерухомість;
  • половину – в бізнес у різних формах;
  • четверть – в короткострокові активи.

Якщо інвестор зможе придбати актив за вигідною ціною, це стане інвестицією життя. Зокрема, вкладання грошей в нерухомість залишається однією з перспективних галузей, зазначає Масло.

Облігації внутрішніх державних позик та венчурні інвестиції


Засновник та генеральний директор компанії Promodo, генеральний партнер та один із засновників венчурного синдикату Toloka.vс Олександр Колб рекомендує початківцям вкладати гроші в ОВДП. Для тих, хто має більше інтересів, ніж державні облігації, варто розглядати венчурні інвестиції в IT-проєкти.

Колб зазначив, що попри нинішній спад інвестицій в IT через різні фактори, венчурні інвестиції залишаються високодохідними протягом довгого періоду.

Земельні інвестиції


Співзасновник "Твоє коло" Андрій Усенко розповів, що агросектор має великий потенціал, особливо в період воєнних років. Перероблення та підвищення доданої вартості в агросекторі можуть стати вигідними напрямками для великих інвесторів.

Зазначається, що навіть у воєнні роки вартість землі в Україні збільшилася на 15%, а ринок землі для юридичних осіб обіцяє стати "спекотним".

Інвестування в нерухомість


Генеральний директор "Concorde Capital" Ігор Мазепа вважає, що гроші все одно залишаться в нерухомості. Він попереджає, що топова преміальна нерухомість може зазнати труднощів через відсутність попиту від українців, які виїхали за кордон.

Зазначається, що дохідна нерухомість може бути більш перспективною, і в інвестуванні слід обирати професійного оператора для максимізації доходів та виплати дивідендів інвесторам.

Які інвестиції принесли великі статки українцям у 2023 році


Інвестиційний експерт Дмитро Задера у коментарі сайту Pro Гроші розповів, які активи принесли великі статки своїм власникам у 2023 році. За його даними, українські інвестори найбільше заробили в облігаціях внутрішніх державних позик та на фондовому ринку США.

Облігації уряду внутрішніх позик залишаються привабливими, забезпечуючи прибуток в гривні близько 19,20% річних. При цьому експерт зазначив, що вкладення в національній валюті є вигіднішими в порівняно з іноземними. Нерухомість також залишається перспективною, особливо об'єкти на завершальних етапах будівництва.

Крім того, фондовий ринок США показав вражаючу прибутковість, зростаючи на 25%. Технологічний Nasdaq Composite зріс на 56%. А ось найвищу дохідність продемонстрував криптовалютний ринок, але він залишається високоризикованим видом інвестицій.

Раніше ми дізналися в експертки, як позбутися страху та наважитися на першу інвестицію. Також пропонуємо дізнатися, яка нерухомість найкраще підходить для інвестицій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.