Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Людяність поза межою: шахрай обіцяв повернути полеглого воїна з "полону" за 10 тис. доларів

Злочинець був затриманий працівниками СБУ та Національної поліції під час отримання "винагороди за зроблену роботу"

Фото: УНІАН, СБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У Харкові затримали шахрая, який обманював родини військових

Фото: УНІАН, СБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час повномасштабної війни в Україні все більше почали активізуватися шахраї. Злочинці намагаються заробити гроші на чужому горі. Так, нещодавно вдалося припинити ще одну шахрайську схему, яка вимагала гроші у сімей українських захисників.

Про це йдеться на сайті Служби безпеки України (СБУ).

Як обманюють родини військових

У Харкові викрили шахрая, який представлявся співробітником СБУ та виманював гроші у родин військовослужбовців. Зловмисник переконував дружину загиблого військового, що він перебуває в полоні та обіцяв включити його до списку на першочерговий обмін.

За свою допомогу він вимагав грошове винагородження у розмірі 10 тисяч доларів США. В повідомлені СБУ зазначається, що зловмисник "зіграв" на тому, що захисник загинув у сірій зоні і його тіло ще не передали близьким.

Як вдалося затримати шахрая

Співробітники СБУ виявили цю шахрайську схему, документуючи всі злочинні дії фігуранта. Його затримали під час отримання грошей від потерпілої, а при обшуку у нього був вилучений мобільний телефон із доказами незаконної діяльності. Зловмиснику повідомлено про підозру за частиною 4 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство), і планується обрання запобіжного заходу – тримання під вартою.

Наразі тримає розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Шахраю загрожує до 8 років позбавлення волі.

Якої шахрайської схеми з "військовими" варто остерігатися

Аферисти часто зловживають тим, що люди часто надають допомогу, зокрема грошову, українським захисникам. Так, жінка з Рівненської області стала жертвою шахрайства, познайомившись із військовим в соцмережі, який вигадав історію поранення на фронті.

Шахрай вимагав гроші для медикаментів, переказавши фото з лікарняного ліжка. Потерпіла, довірившись, спочатку перерахувала 1 000 гривень, але цього виявилося замало і загалом вона відправила 20 402 гривні. Згодом профіль чоловіка був заблокований, сам абонент знаходиться поза зоною досяжності.

Поліція розпочала розслідування та закликає бути обачними при наданні допомоги в інтернеті, особливо у період воєнного стану. Тому варто перевіряти дані користувачів та бути уважними.

Раніше ми повідомляли, що в НБУ розповіли про найпопулярніші шахрайські схеми. Також ми писали, як злочинці обікрали українців по всій країні на загальну суму в розмірі 135 тисяч гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.