Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Найбагатші світові династії – які родини володіють дивовижними статками

За останній рік, з часу складання минулого рейтингу, статки династій світового рівня виросли на 43%

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Найбільш багаті династії світу володіють сотнями мільярдів доларів

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Агенція Bloomberg кожного року підраховує гроші знаменитих на весь світ династій, щоб визначити, які родини є найбагатшими. У цьогорічного лідера обсяги статків оцінили в 305 млрд доларів. Загалом у списку американці, канадці, французи, індійці, араби тощо.

Про це йдеться на офіційному сайті Bloomberg.

Очолює рейтинг 2023 року правляча династія Об’єднаних Арабських Еміратів Аль Нахайян. Родина керує територією ОАЕ десятиліттями, а шейх Мохаммед бен Заїд Аль Нахайян є чинним президентом країни. Його численні родичі займають посади в урядовому та приватному секторі. Основний дохід приносить компанія International Holding Co., акції якої за останні чотири роки подорожчали на 7 000%.

Друге місце належить родині Волтонів, яка заснувала мережу магазинів Walmart. У них функціонує понад 10,5 тисяч об’єктів по всьому світу, а статки оцінюються у 259,7 млрд доларів. Закриває трійку династія Ермес – виробник товарів класу люкс Hermes. Члени родини спільно володіють понад двома третинами компанії, що приносить величезні доходи – 150,9 млрд доларів.

У десятку входять такі династії:

  • власники Mars – 141,9 млрд доларів;
  • правляча родина шейхів та емірів у Катарі Аль Тані – 133 млрд доларів;
  • власники другої за величиною американської приватної компанії США Koch Industries – 127,3 млрд доларів;
  • правляча династія Саудівської Аравії Аль Сауд – 112 млрд доларів;
  • сімʼя індійського мільярдера Мукеша Амбані – 89,9 млрд доларів;
  • власники контрольного пакету акцій французького дому Chanel (сімʼя Вертхаймер) – 89,6 млрд доларів;
  • династія канадського медіамагната Роя Томсона, яка володіє медіагрупою Thomson Corporation – 71,1 млрд доларів.

Загалом Bloomberg склав рейтинг із 25 світових родин. Якщо додати сукупні статки, то багатство становитиме 1,5 трильйонів доларів. Причому за останній рік сума виросла на 43%, що говорить про дуже плідний та фінансово вигідний період діяльності.

П’ятірка найбагатших зірок світу

Журнал Forbes теж не зраджує традиціям і публікує рейтинг найбагатших світових знаменитостей. Їхні статки не можна порівняти з родинним багатством, набутим кількома поколіннями, але в розрізі середньостатистичних заробітків це все одно величезні суми. Перше місце віддали американському кінорежисеру Джорджу Лукасу, відомому глядачам за стрічками "Зоряні війни" та "Індіана Джонс". Він зумів заробити 10 млрд доларів плідною діяльністю.

Друга сходинка належить ще одному режисеру Стівену Спілбергу, автору відомих фільмів "Список Шиндлера", "Парк юрського періоду" та ін. Його статки оцінили у 8 млрд доларів. Що цікаво, різниця між третім місцем досить відчутна: телеведуча Опра Вінфрі має на рахунку 3,5 млрд доларів, чого вистачило на "бронзу" рейтингу.

Четвертою стала акторка Джеймі Герц, яку рідко можна побачити на великих екранах. Пік її популярності припав на 80-ті та 90-ті роки, а 3 млрд доларів жінка змогла заробити режисурою, продюсуванням і вдалим заміжжям. Остання позиція належить реперу Jay-Z, його капітал становить 2 млрд доларів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки коштує і який вигляд має найдорожчий готельний номер у світі. Також ми повідомляли, як розбагатіли мільярдери зі списку Forbes, і розповідали про формули успіху від бізнес-гігантів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.