Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Новий принцип для призначення пенсій: що зміниться для деяких українців незабаром

У Кабміні вирішили змінити принцип призначення пенсійних виплат деяким громадянам у 2024 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Держслужбовці в Україні отримуватимуть пенсії по-новому

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні зміниться порядок призначення пенсійних виплат. Нововведення, як очікується, торкнуться державних службовців.

Відповідний проєкт постанови Кабінету міністрів з'явився на сайті Федерації профспілок України (ФПУ).

Пенсійні виплати держслужбовцям: що зміниться

У пояснювальній записці до постанови вказується, що зміни пов'язані з реформою системи оплати праці. Так, з 1 січня 2024 року змінилася структура заробітної плати, після чого підвищилися посадові оклади (грейди) держслужбовців. Тож гарантована стала частка зарплат (оклад), яка має складати 70% збільшиться, а розмір варіативної складової оплати праці (премії, надбавки) становитиме до 30%.

Зміни, які пропонують в уряді, дозволять застосовувати однаковий підхід, коли визначатиметься зарплата, розмір якої потім враховуватиметься для призначення пенсії державним службовцям.

Так, Кабмін планує з 1 січня для призначення пенсії державних службовців, які працювали в державних органах та провели класифікацію посад державної служби, заробітну плату визначати з врахуванням:

  • посадових окладів, надбавок за ранг та вислугу років в розмірах, установлених до 1 січня 2024 року;
  • розмірів виплат, що включаються в заробіток для обчислення пенсії, після 1 січня 2024 року.

"Реалізація акта дасть змогу забезпечити проведення з 2024 року призначення пенсій державним службовцям у зв’язку із зміною структури заробітної плати з підвищенням посадових окладів (грейдів) з урахуванням сімей і рівнів посад, юрисдикцій та типів державних органів", — зазначено у документі.

Зарплати держслужбовців: що змінилося у 2024 році

Наприкінці 2023 року уряд погодив проведення реформи, завдяки якій мала змінитися оплата праці державних службовців. Так, відтепер посади держслужбовців визначаються на підставі класифікації у затвердженому каталозі. Так само окремо існуватимуть критерії, за якими претендент на типову посаду зможе працевлаштуватися.

Тобто, однакову фінансову вигоду отримуватимуть усі працівники, які виконують рівнозначні посадові обов’язки. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль пояснював, що тепер 70% зарплати держслужбовця складає оклад, і лише 30% — премії.

Раніше ми розповідали, що українці у 2024 році за новими правилами отримуватимуть право на пенсії. Також ми писали, хто з українців може отримати пенсію за вислугу років.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.