Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Обережно, шахраї! Як не втратити всі гроші під час шопінгу у Чорну п'ятницю

Розповідаємо, як розпізнати недобросовісний онлайн-магазин та не натрапити на шахраїв в день великих знижок

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї можуть бути активнішими у Чорну п'ятницю

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зараз багато українців чекають на знижки в магазинах у Чорну п'ятницю, аби влаштувати собі довгоочікуваний шопінг. Однак, не варто забувати й про шахраїв, на які можна легко натрапити, якщо заздалегідь до цього не підготуватися.

Експерти порталу YouControl пояснили, на що потрібно звертати увагу під час шопінгу та як захистити себе від шахрайських схем.

"Найпоширенішим видом шахрайства залишається створення фейкового онлайн-магазину та продаж неіснуючого товару з передоплатою", – зазначив зовнішній консультант Світового банку у сфері аналізу даних та кібербезпеки Михайло Кольцов.

За його словами, такі сайти, як правило, характеризуються привабливими цінами, які не відповідають реальній вартості товару. Тому онлайн краще купувати товари вже на перевірених майданчиках. Однак, якщо людина вперше купує речі таким способом, то потрібно уникати сайтів з повною передоплатою, а відправляти кошти лише після огляду товару.

Як перевірити інформацію про продавця під час онлайн-шопінгу

Коли людина звертається до продавців в онлайн-магазинах, то перед тим, як оформити замовлення, в рамках українського законодавства покупцю мають надати таку інформацію:

  • своє повне найменування – якщо це юридична особа, ПІБ фізичної особи – якщо це підприємець;
  • місцезнаходження юридичної особи або місце реєстрації та місце фактичного проживання фізичної особи-підприємця;
  • адресу електронної пошти та/або адресу інтернет-магазину;
  • ідентифікаційний код/РНОКПП;
  • відомості про ліцензію – серія, номер, строк дії й дата видачі (якщо діяльність підлягає ліцензуванню);
  • дані щодо включення податків до розрахунку вартості товару, роботи, послуги та в разі доставки товару – інформація про її вартість;
  • інші відомості, що, відповідно до законодавства, підлягають оприлюдненню (основні характеристики продукції, ціну та умови оплати, гарантійні зобов'язання, порядок прийняття претензії тощо).

"Більшість порушень пов'язана саме з неможливістю встановити особу продавця та його місцезнаходження. Також ризик складає торгівля певними товарами без ліцензії. Окрім високої ймовірності отримання контрафактних товарів, співпраця з "безліцензіатом" не виключає можливості звинувачення у співучасті в протизаконній діяльності", – пояснив заступник директора з правових питань YouControl Данило Глоба.

Як захиститися від шахрайських дій в інтернет-магазинах

  • Уникайте невідомих або сумнівних продавців. У відкритих джерелах можна перевірити як давно працює інтернет-магазин та чи не створили його виключно до Чорної п’ятниці. Можна також перевірити види діяльності, судову історію та наявність виконавчих проваджень.
  • Якщо покупка дорога, варто перевірити фізичну особу, представника, директора тощо та переглянути судові справи, борги та іншу інформацію, яка знаходиться у відкритому доступі.
  • Перш ніж зробити покупку, перевіряйте ціни на інших майданчиках (магазини, офіційні сайти, сторінки в соцмережах). Пропозиція, що виглядає занадто добре, щоб бути правдою, може виявитися шахрайською.
  • Будьте обережними з повідомленнями на пошті, месенджерах та соцмережах. Не переходьте за неперевіреними посиланнями, не відкривайте вкладення та не відповідайте на повідомлення невідомого відправника.
  • Уважно ставтеся до своїх особистими даних. Не вводьте та не зберігайте свої персональні дані на неперевірених ресурсах.
  • Звертайте увагу на наявність захищеного зʼєднання з вебресурсом (значок замкнутого замка в адресному рядку та/або значок безпеки браузера). Відсутність захисту може свідчити, що ресурс фейковий.
  • Звертайте увагу на вебадреси ресурсу, а також адреси сторінок із запитами особистих та/або платіжних даних. Якщо наявні помилки, незрозумілі доменні імена або щось інше викликає сумніви, то такий ресурс або окрема сторінка може бути підробкою.
  • Надавайте перевагу безпечним способам оплати із використанням надійних платіжних систем та застосунків.

Однак, якщо ви потрапили до рук шахраїв, то у такому разі потрібно звернутися до поліції з відповідним повідомленням, а також до офіційного вебресурсу, де спостерігалися шахрайські дії та до банківських установ (звідки та куди були перенаправлені гроші).

Раніше ми розповідали, про головні лайфхаки для шопінгу у Чорну п'ятницю. Також ми писали, що не можна купувати на Чорну п'ятницю.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.