Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Онлайн-заробіток вийде боком: через яку шахрайську схему можна втратити гроші

Аферисти витрачають час, аби втертися в довіру, а потім обкрадають українців на великі суми

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї пропонують українцям вигідну роботу з хорошою оплатою

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Правоохоронці почали отримувати заяви від українців на шахраїв, які діють в інтернеті. Їхня схема проста, зате ефективна: пропонують легкий заробіток онлайн, втираються у довіру, сумлінно виплачують кошти деякий час, а згодом залишають без великих сум.

Деталі повідомили на офіційному порталі Міністерства внутрішніх справ.

Одним із показових випадків є історія потерпілої з Івано-Франківщини. Вона намагалася знайти додатковий заробіток в мережі, який би не вимагав значних витрат часу і сил. Тоді жінка натрапила на оголошення в Telegram і почала спілкуватися зі зловмисником: їй обіцяли хороші доходи за просту роботу, наприклад, бронювання готельних номерів, написання відгуків і коментарів тощо.

Але щоб виконати більшість завдань, необхідно було заплатити з власної кишені. Потім кошти повертали з комісією, яка й була чистим заробітком. Спершу потерпіла витрачала невеликі суми – кілька сотень гривень, і завжди вчасно отримувала комісію на рахунок. Так шахраї втерлися в довіру, щоб людина не боялася купувати дорожчі позиції.

 | Фото: пресслужба МВС України
 | Фото: пресслужба МВС України
 | Фото: пресслужба МВС України

Робоча схема шахраїв

Фото: пресслужба МВС України

Робоча схема шахраїв

Фото: пресслужба МВС України

Робоча схема шахраїв

Фото: пресслужба МВС України

Коли ж дійшла справа до повернення коштів, роботодавці зникли. Так мешканка Івано-Франківської області залишилася без 194 000 грн. У схожу халепу втрапили одразу шестеро волинян, які "повелися" на обіцянки аферистів і без жодних підозр працювали на їхніх умовах.

"В повідомленнях зазначали, що робота легка, потрібно лише "лайкати" чи перепощувати інформацію в соціальних мережах. Гроші волиняни надсилали, але згодом не повертались ні вкладені кошти, ані відсотки",констатували в Національній поліції.

Що характерно, спілкування завжди відбувалося через закордонні номери, перши цифри яких +1 (913), +92, +504 тощо. У разі отримання повідомлення в месенджері з таких номерів, знайте – це зловмисники.

Антишахрайський сервіс від ПриватБанку

Раніше ми розповідали, що ПриватБанк запустив у мобільному додатку спеціальну можливість для користувачів, за допомогою якої можна миттєво повідомити про шахрайські дії, отримати консультацію фахівців і навіть подати заявку на фінансову допомогу. Сервіс знаходиться у меню "Комунікації" під пунктом "Повідомити про шахрайство".

Щоб ПриватБанк надіслав на рахунок кошти, необхідно відповісти на кілька простих питань, наприклад:

  • описати ситуацію, яка призвела до проблеми;
  • вказати період, коли сталася крадіжка;
  • обрати платіжну картку.

Передбачається, що такий антишахрайський сервіс допоможе клієнтам ПриватБанку не панікувати у стресовій ситуації, особливо коли треба чекати з’єднання з оператором, аби заблокувати картку. Плюс подібний підхід до інформування про злочин дозволить зменшити потенційні збитки від контакту зі злочинцями.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що шахраї крадуть в українців квартири та розповідав, як не потрапити на гачок. Також ми повідомляли, як не втратити всі гроші під час онлайн-покупок.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.