Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Про це знають не всі – чи можуть українці відмовитися від спадку

Спадкування майна після смерті людини є завжди актуальною тематикою, запевняє експертка

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям треба дотримуватися порядку дій

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Більшість людей складають заздалегідь заповіти, аби в майбутньому їхні родичі та близькі друзі могли отримати спадок від них. Однак на справі не всі люди хочуть приймати це майно, але як правильно від нього відмовитися не знають.

Про це розповідає юрист Алла Борисенко.

Як можна відмовитися від спадщини

Насправді одразу після смерті людини та в день відкриття спадщини (протягом шести місяців) ви маєте цілком законне право прийняти її чи відмовитися. Якщо ви обрали другий варіант, то вам необхідно звернутися із заявою до нотаріуса або до уповноваженої особи органів місцевого самоврядування (ОМС) (актуально для сільських населених пунктів) за місцем відкриття спадщини.

У документі ви прописуєте причину відмови, яка буде задоволена нотаріусом або уповноваженою на це посадовою особою ОМС.

"Якщо ви просто не подасте заяви про прийняття спадщини, то в цій ситуації громадянин не реалізує своє законне право та не здійснює волевиявлення на її прийняття. А от якщо ви відмовитеся, то здійснює певні дії, що визначені у законодавстві, і таким чином втілює в життя своє бажання на відмову від факту прийняття спадщини", – говорить експерт.

Чи існують особливі порядки відмови

Це дійсно так і насправді їх декілька:

  • громадянин, що має обмежену цивільну дієздатність, який був визнаний таким у судовому порядку, має право відмовитися від прийняття спадщини лише за попередньою згодою його піклувальника, а також органу опіки та піклування;

  • фізична неповнолітня особа (віком від 14 до 18 років) має право на відмову від прийняття спадщини лише за попередньою згодою батьків чи осіб, що її усиновили, піклувальника, а також органу опіки та піклування;

  • якщо особа є малолітньою (віком до 14 років) або визнана в судовому порядку недієздатною, то вона самостійно не має можливості відмовитись від прийняття спадщини, за неї це право реалізують батьки чи особи, що її усиновили, а також опікун лише з дозволу органу опіки та піклування.

Чи можна відкликати свою заяву про відмову на прийняття спадщини

Це також цілком законно і ви можете це зробити протягом терміну, що був встановлений для її прийняття відповідно до ст. 1270 ЦКУ. Однак ви не можете відмовитися від прийняття спадщини за певних умов.

Наприклад, ви відмовляєтесь від автомобіля, але приймаєте в спадщину гроші. Або інша ситуація, коли спадкоємець зараз відмовляється від прийняття спадщини, а потім, коли всі борги спадкодавця будуть погашені, то він прийме майно. Такі дії неможливі.

Раніше ми писали, від яких витрати завжди відмовляються багаті люди. Також ми розповідали, як отримати спадок, перебуваючи за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.