Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Реформування вищої освіти? Яких змін очікувати українцям

Розповідаємо, які три нові трансформації можуть очікувати втілення у системі вищої освіти в Україні

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Три важливі зміни у системі вищої освіти

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Наразі в Україні відбувається багато змін, що стосуються студентів закладів вищої освіти. Наразі ж в Україні планують ввести зміни й для самих закладів освіти. Віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров запропонував три зміни для втілення у системі вищої освіти під час виступу на конференції Forbes Tech, що відбулася у Львові. Йдеться про наглядові ради, гранти та зміну фінансування вишів.

Про це повідомляє Forbes.

За його словами, перша ініціатива це створення при університетах наглядових рад, які будуть обирати ректора.

"Від ректора залежить, які він ставить KPI, як він буде менеджмент наймати. Так працює УКУ або виші у США", – пояснює Федоров.

Також він запропонував змінити формулу фінансування університетів. Таким чином виші зможуть отримувати гроші не лише за бюджетні місця від держави.

Університетам також можуть почати виділяти фінансування за досягнення в науці, залучення іноземних спеціалістів, запуск нових напрямків, залучення нових студентів та маркетинг тощо.

Крім того, міністр пропонує ввести гранти для спеціальностей, які на сьогодні не є пріоритетними для держави, зокрема юристів та економістів. Для вступу на такі напрямки Михайло Федоров пропонує видавати кращим випускникам гранти, щоб вони самі вирішували в який виш їм йти навчатися.

"Гранти, ефективні ректори та зміна системи фінансування – це те, що змінить нашу освіту", – зазначив віцепрем'єр – міністр цифрової трансформації.

Що відомо про стипендії для студентів

Ми вже писали раніше, що першочергово планують допомагати тим студентам, які залишаються в Україні. Це пов'язано з тим, що саме вони будуть відбудовувати країну після завершення війни Росії проти України.

Зазначається, що питання стипендіального забезпечення студентам, які перебувають за кордоном, буде перекрите, і це означатиме, що ця економія коштів, дасть змогу збільшити стипендії для тих, хто залишився в Україні. Наголошується, що уряд вважає важливим допомогти студентам, які навчаються в Україні, які будують країну, щоб вони дійсно мали можливості вчитися.

Варто додати, що наразі Міносвіти, за зверненням президента України, має провести аналіз кількості студентів, які перебувають за кордоном. Після цього аналізу студентам, які навчаються на бюджетній формі, треба буде зробити вибір, чи будуть вони навчатись далі, перебуваючи за кордоном, проте вже за власний кошт.

Також робиться акцент на тому, що передусім стипендія призначена для тих студентів, професії яких будуть потрібні для перемоги та відбудови України.

Раніше ми пояснювали, хто з випускників військових вишів може отримати грошову допомогу. Також ми розповідали, які зміни можуть запровадити в Україні щодо студентів та їхнього виїзду за кордон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.